Historisk arkiv

Svar på spm. 25 fra Finanskomiteen/SPs fraksjon av 24.05

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Skattefradrag for gaver til humanitært hjelpearbeid

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 05/2154

Spørsmål nr. 25, fra Finanskomiteen/ Senterpartiets fraksjon, av 24. mai 2005, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2005

"Gaver til Stiftelsen Arken, Stavanger gir ikke rett til skattefradrag selv om stiftelsen driver humanitært hjelpearbeid på linje med mange organisasjoner som er godkjent for slike skattefordel knyttet til gavene. Årsaken skal visstnok være at de ikke har tilknytning til en landsomfattende organisasjon. Hvordan kan regelverket endres slik at denne stiftelsen og andre uten landsomfattende omfang kan inntas på listen over godkjente organisasjoner?"

Svar:

Finansdepartementet er ikke kjent med om Stiftelsen Arken har søkt om forhåndsgodkjenning som organisasjon som kan motta gaver med fradragsrett for giveren. En er heller ikke kjent med bakgrunnen for et eventuelt avslag på en slik søknad om forhåndsgodkjenning.

Det bemerkes at for stiftelser stilles det ikke krav om nasjonalt omfang. Etter skatteloven § 6-50 annet ledd annet punktum stilles det imidlertid krav om at en stiftelse som skal kunne motta gaver med fradragsrett for giveren må motta offentlig støtte i det år gaven gis.

Det ovennevnte innebærer at stiftelser etter gjeldende regler kan føres opp på listen over godkjente mottakere uten å være landsomfattende.