Historisk arkiv

Svar på spm. 25 og 26 fra Finanskomiteen/ FrPs fraksjon av 25.05

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Riggselskape, tre ufrivillig ut av rederiskatteordningen

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 05/2170

Spørsmål nr. 25 og 26, fra Finanskomiteen/ Fremskrittspartiets fraksjon, av 25. mai 2005, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2005

"25. Hvilke overgangsordninger kan iverksettes for at ikke riggselskapene som nå må tre ufrivillig ut av rederiskatteordningen rammes uforholdsmessig hardt?

26. Hva er begrunnelsen for at ikke departementet har utnyttet muligheten for å gi overgangsordninger? Har regjeringen gjort alt det man kan for å få til en mindre smertefull overgangsordning?"

Svar på spørsmål 25 og 26:
Selskap innenfor rederiskatteordningen er i dag fritatt fra løpende beskatning ved utleie av flyttbare innretninger for bruk i petroleums­virksomhet (dvs. rigger, boreskip og produksjonsskip). ESAs reviderte retningslinjer for statsstøtte til sjøtransportnæringen gjelder i hovedsak støtte til transport av gods og passasjerer. Dette innebærer at selskap som leier ut eller driver flyttbare innretninger, faller utenfor anvendelses­området for de reviderte retningslinjene, og at statsstøtte til slike selskaper blir ulovlig. De reviderte retningslinjenes definisjon av sjøtransportvirksomhet nødvendiggjør dermed endringer i rederiskatte­ordningen på dette punktet.

Som det framgår i Ot.prp. nr. 92 (2004–2005), vil departementet imidlertid vurdere nærmere om det er grunn til å foreslå overgangsregler for selskaper som må tre ut av ordningen som følge av endringene for flyttbare innretninger. Til denne vurderingen trenger departementet noe mer tid. En legger derfor opp til å fremme forslag om tilpasninger til de reviderte statsstøtteretningslinjene på dette punktet i forbindelse med statsbudsjettet for 2006. ESAs reviderte retningslinjer tilsier at forslaget uansett må innebære at flyttbare innretninger ikke lenger skal være lovlige eiendeler innenfor rederiskatteordningen.

Departementet arbeider for tiden med å kartlegge den samlede skatte­belastningen for selskapene ved uttreden. Ev. overgangs­regler kan f.eks. innebære en saktere inntektsføring av den skattepliktige gevinsten enn det som følger av ordinær bruk av gevinst- og tapskonto. Det under­strekes at ev. overgangsregler er en endring i rederiskatte­ordningen som må notifiseres og godkjennes av ESA.

Som omtalt i Ot.prp. nr. 92 (2004–2005) har Norges Rederiforbund skissert en overgangsordning hvor 60 pst. av den skatte­pliktige gevinsten ved uttreden gjøres skattefri, samt at sats for inntektsføring av den resterende gevinsten reduseres fra 20 pst. til 5 pst. Etter departementets oppfatning er dette ikke et godt forslag bl.a. fordi det ikke tas hensyn til avskriv­ninger, og dermed heller ikke den samlede skattebelastningen for selskapene. Betydningen av avskrivningene for den samlede skattebelastningen er illustrert i et eksempel i Ot.prp. nr. 92 (2004–2005).