Historisk arkiv

Svar på spm. 38 fra Finanskomiteen/FrPs fraksjon av 25.05

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Foretaksmodellen - unntak for realisasjon for eiendommer i enkeltpersonforetak

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 05/2232

Spørsmål nr. 38, fra Finanskomiteen/ Fremskrittspartiets fraksjon, av 25. mai 2005, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2005

"Henviser til spørsmål 32 som kan utgå ettersom det var uklart stilt. Spørsmålet stilles i forbindelse med foretaksmodellen. Det ønskes besvart om departementet har vurdert å gjøre unntak for realisasjon i enkeltpersonsforetak for eiendommer eller store driftsmidler der salgssum medgår til å anskaffe ny forretningseiendom eller driftsmiddel, eventuelt med en lavere sats? (Problematikken er særlig aktuell ved salg av større driftsmidler og eiendom.)"

Svar:

Skatteloven har i dag regler om betinget skattefritak ved visse former for realisasjon. Dette gjelder § 14-70, som gir grunnlag for betinget skattefritak ved såkalt ufrivillig realisasjon, for eksempel brann, ekspropriasjon, innløsning av festetomt mv. I tillegg er det i § 14-71 regler om betinget skaffefritak ved makeskifte med offentlig myndighet. Retten til å utsette beskatningen etter disse bestemmelser vil gjelde både ved fastsettelsen av alminnelig inntekt og ved fastsettelsen av personinntekt.

I forbindelse med skattereformen for 1992 ble en rekke regler om betinget skattefritak avskaffet. Dette gjaldt reglene om negativ saldo, som ga adgang til å benytte gevinster ved salg av avskrivbare driftsmidler til investeringer i andre driftsmidler. Videre hadde en regler om betinget skattefritak ved salg av aksjer og grunnfondsbevis eiet i næring, tomt nyttet som driftsmiddel i næring og ikke-avskrivbar arbeider- og funksjonærbolig. I stedet ble det innført adgang til å utsette beskatningen gjennom reglene om gevinst- og tapskonto kombinert med en begrenset adgang til betinget skattefritak som nevnt ovenfor. Disse reglene vil også gjelde for personinntekten.

Departementet ser det som uheldig å åpne for en mer eller mindre generell adgang til å utsette gevinstbeskatningen ved reinvesteringer. Dette vil lett føre til en uthuling av skattefundamentet. En realisasjonsgevinst gjenspeiler en virksomhetsinntekt som skattyter har opparbeidet seg gjennom driftsmidlets levetid og som bør være skattepliktig når den materialiserer seg gjennom realisasjonen. Ved skattereformen av 1992 var det bred enighet om begrense ordninger med betinget skattefritak til tilfeller hvor en gevinstbeskatning vil komme brått på skattyter. En evt. utvidelse av mulighetene til betinget skattefritak kan evt. vurderes i forhold til spesielle tilfeller som kan likestilles med de former for realisasjon som i dag gir grunnlag for betinget skattefritak og hvor det vil være et særlig behov for slike regler.