Historisk arkiv

Svar på spm. 42 fra Finanskomiteen/SPs fraksjon av 26.05

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Innføre toll på bearbeidingsverdien, i tillegg til toll på tilsatt råvare

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 05/2210

Spørsmål nr. 42, fra Finanskomiteen/ Senterpartiets fraksjon, av 26.05.05, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2005

"Hva er provenyeffekten av å innføre toll også på bearbeidingsverdien, i tillegg til toll på tilsatt råvare?"

Svar:
Dagens ordning for utenlands bearbeiding innebærer at det ved gjeninnførsel til Norge ikke beregnes ordinær toll for råvarene (norske eller utenlandske) som inngår i ferdigvaren, men at det kun beregnes 8 pst. toll av bearbeidingskostnadene. I den nye forskriften skal det beregnes ordinær tollsats for de utenlandske råvarene som benyttes i den utenlandske bearbeidingen. De norske råvarene som inngår i bearbeidingen kan tilbakeføres tollfritt.

Den nye forskriften innebærer i de fleste tilfeller en innstramming i forhold til gjeldende regelverk, noe som isolert sett trekker i retning av at ordningen vil bli mindre brukt i tiden framover enn i dag. Innføres det toll på bearbeidingskostnaden blir ordningen blir mindre attraktiv. Med en toll av noe størrelse på bearbeidingskostnaden er det grunn til å tro at ordningen blir svært lite benyttet, og således vil provenyeffekten trolig være liten.

Den nye forskriften er imidlertid såpass forskjellig fra gjeldende regelverk at departementet finner det vanskelig å tallfeste hvor mye den vil bli benyttet. Departementet kan derfor ikke gi noen konkrete anslag på provenyeffekten av å innføre toll på bearbeidingskostnaden.