Historisk arkiv

Svar på spm. 81 fra Finanskomiteen/APs fraksjon av 26.05.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Kongsvinger sykehus

Finansdepartementet
Vårt saksnr:
05/2208

Spørsmål nr.81, fra Finanskomiteen/ Arbeiderpartiets fraksjon, av26. mai 2005, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2005

"I statsbudsjettet for 2002 ble det bevilget 1 million kroner til Samlokalisering Helseprosjekt Kongsvinger. Prosjektet har i samarbeid med Sykehuset Innlandet, Helse Øst, Kongsvinger kommune og næringslivet utviklet et prosjekt om et mer helhetlig helsetilbud knyttet til Kongsvinger sykehus. Sykehuset Innlandet har vedtatt å ikke realisere dette helseprosjektet. Er det økonomiske årsaker til at Sykehuset Innlandet ikke vil realisere prosjektet eller er prosjektet i strid med regelverket?"

Spørsmålet er forelagt Helse- og omsorgsdepartementet som har følgende svar:

"Det har over flere år pågått planlegging av et mulig utbyggingsprosjekt i tilknytning til Kongsvinger Sjukehus, nå del av Sykehuset Innlandet HF. Konseptet har vært basert på samlokalisering mellom ulike offentlige og private helsetjenester gjennom en privatfinansiert utbygging. Departementet har tidligere vurdert prosjekt ideen som interessant, og var en av flere bidragsytere til utarbeidelse av et forprosjekt gjennom en bevilgning på 1 mill. kroner i statsbudsjettet for 2002, jf. St.prp. nr. 1 (2001-2002).

Den planlagte utbyggingsmodellen er basert på at et privat selskap vil bygge og eie bygningsmasse, mens sykehuset og andre interessenter skal leie lokaler. Prosjektet ville med andre ord gi langsiktige økonomiske bindinger over framtidige budsjetter. Sykehuset Innlandets utgangspunkt for samarbeidet har vært tidligere vedtak om utbygging av Distriktspsykiatrisk senter i tilknytning til sykehuset på Kongsvinger og behov for oppgradering av lokaliteter til akuttmottak, poliklinikk og operasjonsstuer. Etter en totalvurdering har Sykehuset Innlandet HF nå konkludert med at den planlagte utbyggingen i regi av Kongsvinger Sjukehus Utvikling ikke kan gjennomføres i sin nåværende form. Dette er begrunnet både i formelle hindringer og økonomiske årsaker.

Styret i Sykehuset Innlandet HF har tidligere stilt seg positiv til at utbyggingen ved Sykehuset Innlandet Kongsvinger skulle gjennomføres (jf. styresak av 30. juni 2004). Samtidig ble det gjort klart at saken ble ansett å ha prinsipiell betydning, og det hersket dessuten usikkerhet om en gjennomføring ville ha framtidig konsekvens for låne- og tilskudds-bevilgninger. Saken ble oversendt for behandling i regionalt helseforetak Helse Øst RHF. Deretter ble det foretatt en fornyet vurdering av leieavtalen i forhold til regelverket for offentlige anskaffelser og helseforetakslovens bestemmelser om låneopptak. Avtalen er forelagt vurderinger fra advokater og foretakets revisor.

Etter en totalvurdering har altså Sykehuset Innlandet HF nå konkludert med at det foreligger flere formelle hindringer som vanskeliggjør gjennomføringen av en privatfinansiert utbygging ved Sykehuset Innlandet Kongsvinger (jf. styremøte av 10. mars 2005). Styret legger særlig vekt på hensynet til regelverket om offentlige anskaffelser. Videre er det vurdert at kontrakten vil kunne være å betrakte som såkalt finansiell leasing, noe helseforetakene ikke har anledning til å inngå.

Styret stiller seg imidlertid fortsatt positiv til at det etableres kommunale, interkommunale, fylkeskommunale og eventuelle private helsetjenester ved Sykehuset Innlandet Kongsvinger. Etter styrets siste vedtak har styreleder og administrerende direktør i Sykehuset Innlandet HF tatt initiativ til dialog med Kongsvinger kommune om mulig videre samarbeid på det grunnlag som nå foreligger.

Styret for Sykehuset Innlandet har for øvrig vedtatt utbygging av den planlagte distriktspsykiatriske enheten ved i Kongsvinger i egen regi. Likeledes går styret inn for at det skal etableres en planprosess for oppgradering av somatiske funksjoner (lokaler for akuttmottak, poliklinikker, operasjonsstuer mv.)."