Historisk arkiv

Svar på spm. 99 fra Finanskomiteen/APs fraksjon av 26.05

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Tvangsavståelse av jord- og skoggrunn til veiformål

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 05/2209

Spørsmål nr. 99, fra Finanskomiteen/ Arbeiderpartiets fraksjon, av 26. mai 2005, vedrørende Revidert nasjonalbudsjett 2005

"Når det gjelder tvangsavståelse av jord- og skoggrunn til for eksempel veiformål, var dette skattefritt til og med 2004. I 2005 er det skatteplikt som alminnelig inntekt med 28 pst. skatt, mens samme avståelse kan bli beskattet som personinntekt fra 2006.

Jeg ber om en kommentar til disse synspunktene"

Svar:

Ekspropriasjon av jord- og skoggrunn til veiformål vil i skattemessig sammenheng anses som realisasjon. Slik realisasjon som fant sted i 2004 eller tidligere var skattefritt, dersom arealet var del av en jord- eller skogbrukseiendom, når eieren hadde eid eiendommen i minst ti år når realisasjonen fant sted eller ble avtalt.

Fra 2005 ble slik realisasjonsgevinst skattepliktig også ved lang eiertid, ikke bare ved kortere eiertid som tidligere. Erstatningen inngår ikke i personinntektsgrunnlaget, men skattlegges som kapitalinntekt med en flat sats på 28 prosent. Dersom inntekten ikke inntektsføres i realisasjonsåret vil den kunne føres på gevinst- og tapskonto, jf skatteloven § 14-45. Minst 20 prosent av ev. positivt beløp på gevinst- og tapskonto skal inntektsføres hvert år.

Regjeringens forslag til skjermingsmetode for selvstendig næringsdrivende bygger på at virksomhetsinntekter skal skattlegges ut over skatt på alminnelig inntekt i den grad avkastningen overstiger en risikofri avkastning. Det foreslås at inntektsgrunnlaget for ekstrabeskatningen i foretaksmodellen skal være personinntekt, det vil si at jordbrukeren vil få 28 prosent skatt på avkastningen tilsvarende skjermingsrenten pluss trygdeavgift og toppskatt på eventuell avkastning ut over dette.

Det bemerkes avslutningsvis at gevinst bl a ved ekspropriasjon kan reinvesteres skattefritt i nytt driftsmiddel av samme art, jf reglene om betinget skattefritak ved ufrivillig realisasjon i skatteloven § 14-70. Det vises også til omtale i Ot.prp. nr. 92 (2004-2005) om lempninger i dette regelverket.