Historisk arkiv

Ny bistandsavtale med Vietnam

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

Pressemelding

I dag, tirsdag 2. november, undertegner fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen en ny bistandsavtale med Vietnam om videre utvikling av fiskerilovgivningen i landet. Tiltaket støttes av Utenriksdepartementet og har en økonomisk ramme på 24 millioner kroner. (02.11.2004)

Pressemelding

Nr.: 58/2004
Dato: 02.11.2004
Kontaktperson: Anniken Mordal, mobil 91 80 56 15.

Ny bistandsavtale med Vietnam

I dag, tirsdag 2. november, undertegner fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen en ny bistandsavtale med Vietnam om videre utvikling av fiskerilovgivningen i landet. Tiltaket støttes av Utenriksdepartementet og har en økonomisk ramme på 24 millioner kroner. – Det er første gang at Vietnam får en lov som omfatter hele fiskerisektoren, og dette vil bety en positiv utvikling for hele fiskeri- og havbruksnæringen i landet, sier fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen.

Norge har støttet utarbeidelsen av en ny fiskerilov som ble rettskraftig i juli i år. Eksperter fra Fiskeridirektoratet og Havforskningsinstituttet har sammen med jurister fra Verdens matvareorganisasjon (FAO) bistått Vietnams fiskeridepartement i utarbeidelse av denne loven. Fase to av fiskerilovprosjektet som nå igangsettes, fokuserer på utarbeidelse av forskrifter og iverksetting av loven.

Fiskerisektoren er Vietnams tredje største eksportnæring, hvorav 50 prosent er knyttet til rekeoppdrett. Til tross for den store satsningen på oppdrett er kystfiskerne likevel blant Vietnams fattigste befolkning. Rundt fire millioner vietnamesere livnærer seg av fiskeri og fiskerirelaterte virksomheter.

Norsk fiskeribistand til Vietnam startet allerede i 1970- årene og Norge har gjennom årene støttet en rekke prosjekter. Dette omfatter blant annet levering av fiskeriutstyr, bygging av fiskeforedlingsanlegg, fire komplette kjøle og fryseanlegg, et fiskeriforskningsfartøy som ble bygget i Norge og opplæring i bygging av fisketrålere.

Flere av disse prosjektene er fortsatt i daglig drift. I dag støtter Norge også prosjekter innenfor akvakultur og høyere utdanning. Fattigdomsbekjempelse gjennom næringsutvikling er et sentralt mål for den norske bistanden.

I møte med Vietnams fiskeriminister Dr. Ta Quang Ngoe drøftet ministrene blant annet de handelspolitiske utfordringene knyttet til WTO og til tollsatsene for norsk eksport av fisk til Vietnam. Omfanget av norsk fiskeeksport til Vietnam er fortsatt lite, men er i meget sterk vekst, med mer enn en fordobling det siste året.

- Det arbeidet som er gjort på fiskeri- og havbruksområdet gjennom bistandssamarbeidet har etablert et omfattende nettverk av forbindelser mellom Norge og Vietnam. Dette har lagt et godt grunnlag for en kommersiell utvikling hvor norsk næringsliv har store muligheter, sier fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen.