Historisk arkiv

Enighet om langsiktige leveringsavtaler og meklingsinstans

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

Pressemelding

På et møte mellom de ulike partene i fiskerinæringen i Tromsø i dag ble det oppnådd enighet om rammene for langsiktige leveringsavtaler og etablering av en meklingsinstans på pris. – Vi er meget tilfredse med at partene har oppnådd enighet om dette, sier fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen. Dette er en seier for hele næringen som vil bidra til å sikre langsiktighet, arbeidsplasser og bosetting langs kysten. (16.06.05)

Pressemelding

Nr.: 35/2005
Dato: 16.06.2005
Kontaktperson: Avdelingsdirektør Kirsti Henriksen mob. 91 52 80 12

Enighet om langsiktige leveringsavtaler og meklingsinstans

På et møte mellom de ulike partene i fiskerinæringen i Tromsø i dag ble det oppnådd enighet om rammene for langsiktige leveringsavtaler og etablering av en meklingsinstans på pris. – Vi er meget tilfredse med at partene har oppnådd enighet om dette, sier fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen. Dette er en seier for hele næringen som vil bidra til å sikre langsiktighet, arbeidsplasser og bosetting langs kysten.

På et møte i Tromsø i dag har partene i fiskerinæringen blitt enige om rammene for etablering av langsiktige leveringsavtaler og en meklingsinstans på pris. Dette vil bidra til å legge til rette for en bedre langsiktighet og stabilitet i fiskerinæringen. På møtet deltok Fiskesalgslagenes samarbeidsråd, Norges Fiskarlag, Fiskeri- og Havbruksnæringens Landsforening og Norske Sjømatbedrifters Landsforening.

En delegasjon fra Fiskeri- og kystdepartementet under ledelse av statsråd Svein Ludvigsen deltok også på møtet i Tromsø.

Enigheten om langsiktige leveringsavtaler innebærer blant annet at avtaler skal kunne inngås mellom kjøpere og fartøy minimum en uke før første levering, at avtalen skal ha minimum to måneders varighet og at avtalt pris vil ligge fast i avtaleperioden og at minstepris ved avtaleinngåelse skal ligge i bunn for prisfastsettelsen.

- Partene er enige om å innføre en meklingsinstans som skal kunne mekle mellom partene på pris, sier fiskeri- og kystministeren. Han berømmer partene i næringen for å ha utvist god vilje til løsning, og forventer at dette vil komme både de ulike næringsaktører og kystsamfunnene til gode.

Partene er endelig enige om videre prosedyrer for utvikling av meklingsinstansens arbeidsoppgaver. I løpet av de første 12 månedene skal partene hver for seg og sammen definere nærmere hvilke andre forretningsmessige forhold som man mener det kan være hensiktsmessig å legge inn under meklingsinstansen, med sikte på at dette skal implementeres innen 1.september 2006.