Historisk arkiv

Etablering av Eksportutvalget for fisk AS

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

Pressemelding

Eksportutvalget for fisk (EFF) blir omgjort til statlig aksjeselskap fra 1. september 2005. Aksjene vil i sin helhet være eid av staten med Fiskeri- og kystdepartementet som forvalter av eierskapet. (01.09.05)

Pressemelding

Nr.: 58/2005
Dato: 01.09.2005
Kontaktpersoner:
Ekspedisjonssjef Magnor Nerheim tlf.: 22 24 64 60
Seniorrådgiver Geir Evensen mob.: 92 43 29 54

Etablering av Eksportutvalget for fisk AS

Eksportutvalget for fisk (EFF) blir omgjort til statlig aksjeselskap fra 1. september 2005. Aksjene vil i sin helhet være eid av staten med Fiskeri- og kystdepartementet som forvalter av eierskapet.

EFF ble opprettet i 1991 og har som formål å øke verdiskapningen i fiskeri- og havbruksnæringen gjennom økt etterspørsel og kunnskap om norsk sjømat i inn- og utland. I denne perioden har EFF vært organisert som et offentlig organ underlagt Fiskeri- og kystdepartementet. EFF mottar ikke bevilgninger over statsbudsjettet og har ikke vært underlagt ordinære styringsverktøy som gjelder for ordinære offentlige organer. EFFs virksomhet finansieres gjennom en avgift på fiskeeksporten og departementet har derfor overlatt til EFF selv å avgjøre prioriteringer av markedsinnsatsen.

Departementets behov for å styre den løpende virksomheten har vært vurdert som lite. Ved organisering som aksjeselskap vil EFF få et selvstendig resultatansvar. Forvaltningen og den daglige driften av selskapet vil tilligge styret og daglig leder, mens staten som eier vil ha den overordnede og mer grunnleggende styringen og ansvaret for at virksomheten drives i samsvar med de politiske målene og rammevilkårene, slik dette er nedfelt i lov og forskrift og internasjonale avtaler. Dagens finansieringsform vil bli videreført, og EFF vil fullt ut være finansiert av næringen.

Arbeidet for å endre EFFs tilknytningsform har vært på høring i flere omganger og ble avklart i juni gjennom Stortingets lovendring, basert på en enstemmig innstilling fra Næringskomitéen.

- Jeg er fornøyd med at vi nå er kommet i mål med omgjøringen til aksjeselskap som er bedre tilpasset EFFs rolle som næringens felles markedsorganisasjon, sier fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen.

Selskapet har ikke erverv som formål og skal ikke betale utbytte.

Styret

Styret er fastsatt på grunnlag forslagene fra Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (5), Norges Fiskarlag (1) og Landsorganisasjonen i Norge (1), slik dette er nedfelt i fiskeeksportforskriften. I tillegg har de ansatte i EFF krav på ett medlem.

Rolf Domstein, Måløy, administrerende direktør i Domstein ASA, vil bli leder for styret som for øvrig består av Knut Haagensen, Ålesund (salgssjef i Jangaard Eksport og styreleder i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening), Line Ellingsen, Svolvær (daglig leder i Høllalaks), Therese Log Bergjord, Stavanger (konserndirektør i Pan Fish), Truls Fredriksen, Trømsø (disponent i Nergaard), Jan Skjærvø, Trondheim (generalsekretær i Norges Fiskarlag), Diana Montes, Oslo (forbundssekretær i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelforbund) og Lisbeth Bjørvig Hansen, Tromsø (markedssjef i EFF).