Historisk arkiv

FAO fiskerikomité godkjenner retningslinjer for miljømerking av villfanget fisk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

Internasjonale retningslinjer for miljømerking av villfanget fisk er nå utviklet av Verdens matvareorganisasjon (FAO). Dette ble vedtatt på det 26. møtet i FAOs fiskerikomité (COFI) i Roma i perioden 7. til 11. mars.(14.03.05)

Pressemelding

Nr.: 13/2005
Dato: 14.03.05

Kontaktperson: Underdirektør Elisabeth Wilmann, mobil: 41 23 30 14

FAO fiskerikomité godkjenner retningslinjer for miljømerking av villfanget fisk

Internasjonale retningslinjer for miljømerking av villfanget fisk er nå utviklet av Verdens matvareorganisasjon (FAO). Dette ble vedtatt på det 26. møtet i FAOs fiskerikomité (COFI) i Roma i perioden 7. til 11. mars.

- Det er positivt at forbrukerne ønsker å vite at den sjømaten de kjøper kommer fra bestander som er bærekraftig forvaltet. En standardisering av miljømerking er en god måte å sikre forbrukerens krav på kunnskap om produktet, sier fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen.

Norske eksportører har møtt økte krav om å dokumentere at produktene kommer fra fiskebestander som er bærekraftig forvaltet. Dette gjelder særlig i sentrale markeder i Europa, som Storbritannia, Sverige og Tyskland. Et resultat av dette er en fremvekst av ulike private miljømerkeordninger.

Norsk fiskeriforvaltning har arbeidet med dette saksområdet i nærmere 10 år. Gjennom ett tett samarbeid med de øvrige nordiske landene i regi av Nordisk Samarbeid har det vært kontinuerlig aktivitet for å fremme internasjonale globale retningslinjer. Den første konsultasjonen i FAO ble arrangert etter norsk initiativ allerede i 1998.

Fiskeri- og kystdepartementet har deltatt aktivt i ekspertkonsultasjoner og tekniske konsultasjoner i FAO for å lage internasjonale retningslinjer for miljømerker. Formålet er å bidra til at frivillige miljømerkeordninger følger et sett med regler og at de krav som stilles kun skal bidra til å sikre bærekraftig ressursforvaltning uten at ulike private firmaer hver med sine retningslinjer gjennom miljømerking ville bidra til konkurransevridning. Dette har vært særlig viktig for utviklingslandene.

- FAOs nye internasjonale retningslinjer for miljømerkeordninger, vil bidra til at merkingen følger et sett med regler. Det betyr at offentlige og private miljømerkeordninger ikke skaper unødige hindringer for internasjonal handel med sjømat, sier fiskeri- og kystminister Ludvigsen.

  • På FAOs fiskeriministermøte den 12.mars hadde fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen innlegg om bistand til gjenoppbygging av fiskeri- og havbruksnæringen i land rammet av tsunamien og ulovlig fiske i internasjonalt farvann. Les innleggene.