Historisk arkiv

Regelverk for fangstbasert havbruk sendes på høring

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

- Vi vil stimulere til fangstbasert havbruk og sender derfor på høring forslag til regelverk tilpasset slik virksomhet, sier fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen på årets Aqua Nor messe i Trondheim.(09.08.05)

Pressemelding

Nr.: 49/2005
Dato: 09.08.05
Kontaktperson: Sigrid Anderssen Cabot, tlf. 22 24 63 99/ 91 15 03 39

Regelverk for fangstbasert havbruk sendes på høring

- Vi vil stimulere til fangstbasert havbruk og sender derfor på høring forslag til regelverk tilpasset slik virksomhet, sier fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen på årets Aqua Nor messe i Trondheim.

Fangst av fisk for levendelagring har lang tradisjon i Norge, både for å bedre kvaliteten og for å sikre jevn tilgang på fisk. Spesielt for torsk har fôring av fisken også blitt en måte å øke verdien av fiskekvoten man er tildelt. Dette gjør at fangstbasert havbruk har blitt attraktivt. Fiskere som kan levere levende torsk til oppfôring eller korttidslagring har oppnådd gode priser i forhold til vanlige leveranser.

Fiskeri- og kystdepartementet ønsker å stimulere fangstbasert havbruk. Dagens regelverk er imidlertid ikke tilpasset denne særpregede driftsformen. Forslaget til nytt regelverk tar hensyn til fiskehelse, fiskevelferd, mattrygghet og kvalitet og sikrer samtidig at verdiskapingspotensialet ved fangsbasert havbruk utnyttes. Regelverket vil ikke gjelde for tradisjonell stengsetting av sei, makrell, sild og brisling, ei heller for skalldyr og bløtdyr.

Forslaget til nytt regelverk bygger på en utredning utført av Fiskeridirektoratet og Mattilsynet. Slik forslaget nå sendes på høring, stilles det et generelt krav om at fangstredskaper skal være egnet ut fra hensynet til fiskevelferd. Krokredskaper tillates, men fangsten må sorteres slik at skadet fisk avlives.

Forslag til nytt regelverk:

  • stiller fiskevelferdsmessige krav til fangstmetoder, teknisk fangstutstyr og lagring før oppdrettsfasen
  • skal hindre spredning av fiskesykdommer
  • tilpasser akvakulturregelverket til fangstbasert havbruk

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­ Les også: