Historisk arkiv

Strukturtiltakene i kystfiskeflåten — forslag om å utvide strukturkvoteordningen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

Fiskeri- og kystdepartementet sender til høring et forslag om å innføre strukturkvoteordning for kystfartøy med hjemmelslengde for kvotetildeling mellom 10 og 15 meter. (04.10.05)

Pressemelding

Nr.: 63/2005
Dato: 04.10.05
Kontaktperson: Spesialrådgiver Vidar Landmark 22 24 63 69

Strukturtiltakene i kystfiskeflåten – forslag om å utvide strukturkvoteordningen

Fiskeri- og kystdepartementet sender nå til høring et forslag om å innføre strukturkvoteordning for kystfartøy med hjemmelslengde for kvotetildeling mellom 10 og 15 meter.

Les høringsdokumentene.

Begrunnelsen for forslaget er først og fremst at strukturvirkemidlene for kystfiskeflåten så langt har gitt minst effekt i denne fartøygruppen, som samtidig er den gruppen som teller flest fartøy med adgang til å delta i gruppe I i fisket etter torsk, hyse og sei nord for 62°N.

- Jeg har vurdert om det er riktig å sende ut dette forslaget nå, kort tid før regjeringsskiftet, sier fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen.

- Begrunnelsen for at jeg har valgt å gjøre det, er at utsending nå er nødvendig dersom den nye regjeringen ønsker å iverksette dette fra årsskiftet. Høringsnotatet i seg selv innebærer ikke at det gjøres irreversible beslutninger, det er bare en forberedelse til beslutningen som skal treffes senere. Utsending nå innebærer at dette konkrete forslaget kan ligge til grunn for debatten på landsmøtet til Norges Fiskarlag senere denne uken, sier Svein Ludvigsen.

Spørsmålet om en utvidelse av strukturkvoteordningen til gruppen mellom 10 og 15 meter har allerede vært gjenstand for debatt og oppmerksomhet i fiskerinæringen, og

Fiskeri- og kystdepartementet vil legge frem spørsmålet for Stortinget i St. prp. nr. 1 (2005-2006), departementets budsjettproposisjon.

- I høringsnotatet drøftes ulike modeller og jeg har gitt min anbefaling til en av dem, sier Svein Ludvigsen.

Det foreslås, med forbehold for Stortingets behandling, at strukturkvoteordningen blir utvidet til også å omfatte gruppen av fartøy med hjemmelslengde mellom 10 og 15 meter. Det foreslås samtidig at kondemneringstilskudd fra Strukturfondet heretter skal forbeholdes fartøy med hjemmelslengde under 10 meter.

Det foreslås et kvotetak på 3 også for denne fartøygruppen, i likhet med kvotetaket for de øvrige gruppene innenfor kystfiskeflåten. For å unngå at strukturordningen medfører en flytting av kvotegrunnlag fra sjarkgruppene i fisket etter torsk, hyse og sei nord for 62°N til den større kystflåten, foreslås det også en grense på fartøystørrelse til 15 meter. Denne grensen vil gjelde for de som søker strukturkvote av torsk, hyse og sei og som har hjemmelslengde for kvotetildeling i den gruppen som det her foreslås innført strukturkvoteordning for.