Historisk arkiv

SNDs tilbud til fiskeri- og havbruksnæringen i 2003

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

SNDs tilbud til fiskeri- og havbruksnæringen i 2003

Fiskerinæringen står overfor ulike utfordringer. Varierende ressursuttak fra år til år, lav bearbeidingsgrad og stor avhengighet av det europeiske markedet, har ført til prispress. Dette har sammen med strukturelle utfordringer både i flåteleddet, i mottak, i foredling og i salgsleddet ført til et konstant press på lønnsomheten i hele næringen. Inntektsbortfall som følge av en sterk krone de to siste årene har forsterket næringens utfordringer og ført til en rekke konkurser.

Forsterket innsats mot innovasjon og kompetanseutvikling i fiskerinæringen

For å møte både de kort- og langsiktige utfordringene i næringen har SND i revidert statsbudsjett for 2003 fått økte bevilgninger. Disse midlene gir SND økte muligheter til å iverksette tiltak og forsterke den innsatsen som vi allerede har mot næringen.

Hovedmålet for SND er å bidra til å styrke lønnsomheten og legge til rette for økt verdiskaping i alle ledd i fiskerinæringen. Nøkkelen til dette er å konsentrere vår innsats mot områder som løfter innovasjonstakten og hever kompetansenivået i næringen. I dette arbeidet må vi mobilisere næringens egne ressurser – enten direkte ved å spille sammen med den enkelte bedrift, eller indirekte ved å koble enkeltbedrifter i nettverk med andre utviklingspartnere.

Satsingen på innovasjon skal ta hensyn til ulikhetene mellom bedrifter og regioner. Kravet SND stiller er at innovasjonstiltakene innebærer noe nytt for bedriften, uavhengig av om dette er velkjent kunnskap eller teknologi for andre.

Utvikling og utnyttelse av kompetansegrunnlaget er en forutsetning både for effektive produksjons- og forretningsprosesser og i innovasjons- og omstillingsprosesser. Kravene SND stiller er at kompetansetiltakene er avgjørende for bedriftens konkurranseevne, at de har god forankring i bedriftens strategi og innebærer en vesentlig utvikling for bedriften.

Med denne inngangen har SND i 2003 tre satsinger som er rettet særskilt mot utfordringene i fiskerinæringen:

A Marint innovasjonsprogramm

B Nyskaping, omstilling og kapasitetstilpasning i fiskerinæringen

C Garanti for driftskreditt i fiskerinæringen

A Marint innovasjonsprogram.

Mål

Styrket lønnsomhet gjennom å øke innovasjonsevnen i marine næringer. Det skal settes særlig fokus på nye marine arter i oppdrett med hovedvekt på torsk og skjell.

Målgrupper:

Primær målgruppe er næringsaktører i fiskeri og fiskerirelaterte næringer i et samvirke på regionalt nivå med kunnskapsleverandører, myndigheter og andre relevante aktører.

Prosjektområder og innretning

  • tiltak rettet mot å bedre næringens læringsevne og kunnskap om egne utfordringer og muligheter gjennom analyser av innovasjonsevne og innovasjonssystemets virkemåte. Dette forutsetter bred deltakelse fra næringen, kunnskapssektoren, virkemiddelapparatet og offentlige myndigheter.
  • tiltak som skal gjøre det lettere å sette i gang innovasjonsprosesser innenfor verdikjeden eller en næringsklynge. Tiltaket henvender seg til bedrifter som er motiverte og har muligheter til å utvikle seg videre. De må ønske å delta i et utviklingsfellesskap sammen med andre bedrifter, kunnskapsmiljøer og offentlige aktører. SNDs Arena-program er et eksempel på hvordan dette operasjonaliseres.
  • synliggjøre og skape rom for nye marine arter i det regionale planarbeidet gjennom et sterkere samarbeid med fylkeskommunene og andre private og offentlige utviklingsaktører
  • delfinansiere pilotprosjekter og programmer med forankring i de regionale utviklingsplanene (RUP)
  • ta initiativ til og forsterke den finansielle innsatsen retta mot å bygge nettverk på tvers av geografi. Tiltaket skal bidra til å heve det generelle kunnskapsgrunnlaget på områder som er kritisk for å øke enkeltaktørenes og næringens innovasjonsevne
  • tiltak retta mot å løse konkrete utviklingsoppgaver i den enkelt bedrift gjennom å tilby finansiering, rådgiving og nettverk.

Støtte over programmet kan gis som tilskudd eller risikolån. Programmet har en ramme på 20 mill. kroner.

B Program ”Nyskaping, omstilling og kapasitetstilpassing i fiskerinæringen”.

Mål

Å øke konkurranseevnen og lønnsomheten i fiskerinæringen gjennom

  • å mobilisere, utvikle og utnytte bedriftenes interne innovasjonsressurser
  • å mobilisere, utvikle og utnytte innovasjonsressursene i bedriftenes omgivelser

Målgruppe:

Den primære målgruppen er næringsaktører i fiskerinæringen.

Prosjektområder og innretning

Foruten samme innhold som i de to første kulepunktene i programmet over, skal SND arbeide mot disse målene ved å stimulere prosjekter på følgende områder:

  • tiltak retta mot å heve den enkelte bedrifts evne til innovasjon, strategisk utvikling og omstilling gjennom oppdatering av kunnskap samt diskusjoner og erfaringsutveksling med andre bedrifter. SNDs Framprogram er et eksempel på hvordan dette operasjonaliseres.
  • tiltak i enkeltbedrifter eller gjennom nettverk av ulike aktører innenfor følgende områder:
    • markedstilpasset produktutvikling og videreforedling
    • økt utnyttelse av ferske råvarer
    • bedret logistikk i verdikjeden og økt leveringsevne til neste ledd eller kunde
    • utvikling av ny og tilpasning av kjent teknologi
    • bedre tilpasning og utnyttelse av eksisterende kapasitet

Støtte over programmet kan gis som tilskudd eller risikolån. Rammen for programmet er på 30 mill. kroner.

C Garanti for driftskreditt i fiskerinæringen

Mål

Styrke det finansielle grunnlaget for lønnsom drift og/eller investeringer i fiskerinæringen.

Målgruppe:

Næringsaktører i fiskerinæringen med tilstrekkelige økonomiske og driftsmessige ressurser til varig lønnsom drift. Aktører innenfor fiskerindustri og oppdrett av skjell og torsk vil bli prioritert.

Prosjektområder og innretning

Ordningen skal brukes til oppfølging av utviklingstiltak under de to forannevnte programmene, eller andre tiltak som utløser behov for økt finansiering hos aktørene i fiskeri- og havbruksnæringen.

Ordningen kan brukes som risikoavlastning for private kredittinstitusjoner involvert i næringen, eller som lån fra SND direkte til den enkelte bedrift.

Ved garanti for driftslån i bank forutsettes at banken har bekreftet vilje til å gi kreditt/lån.

SNDs ordinære vilkår for risikolån og garantier vil gjelde. SNDs garantier gis som simple garantier med prorataansvar.

Det vil bli lagt betydelig vekt på at selskapet har et eierskap som har evne og vilje til å gi selskapet en tilfredsstillende økonomisk plattform før garantier eksponeres og at grunnlaget for varig lønnsom drift er godt dokumentert

SNDs låne- og garantiramme utgjør maksimalt 260 mill. kroner.

Kontakt

SND er lokalisert i alle fylker. Ved å henvende deg til et av SNDs lokale kontorer eller til hovedkontoret, vil du få nærmere orientering om de ulike ordningene og veiledning videre i prosessen.