Historisk arkiv

Statsrådens tale under utdeling av Fyrtårnprisen 2005 til Forbundet KYSTEN på Kystens dag (09.06.05)

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

Statsrådens tale under utdeling av Fyrtårnprisen 2005 til Forbundet KYSTEN på Kystens dag

Tildeling av Fyrtårnprisen 2005

Innledning av fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen i forbindelse med utdelingen av Fyrtårnprisen 2005 på KV Andenes den 9. juni.

”Fyrtårnprisen” er en anledning for Fiskeri - og kystdepartementet til å fremheve og synliggjøre personer, organisasjoner eller institusjoner som etter vår mening gjør en innsats for å fremme Norge som kyst- og fiskerinasjon.

Prisen deles i dag ut for andre gang. I fjor fikk Kystvakta Fyrtårnprisen, for sin innsats og for hvordan de fremstår som en forutsetning for effektiv forvaltning av våre marine områder.

Fiskeri- og kystdepartementet har i år fått tilsendt et stort antall forslag til kandidater fra privatpersoner og organisasjoner rundt om i landet. I forbindelse med 100 års-markeringen har Fiskeri- og kystdepartementet vektlagt at vinneren av prisen skal arbeide med de lange historiske linjene. Og det gjør årets vinner til gangs.

Det er en ære for meg å meddele dere alle sammen, på Kystens dag, at årets vinner av Fyrtårnprisen er Forbundet KYSTEN.

Det var i tolvte time at Båtlaget og Forening for bevaring av eldre seilfartøyer ble slått sammen, og at Forbundet KYSTEN ble dannet i 1979. De fleste av de store norske seilskutene og mange av de tradisjonelle små ro- og seilbåtene var da allerede forsvunnet. Det var derfor på høy tid at en slagkraftig organisasjon som Forbundet KYSTEN tok til orde for å restaurere og vedlikeholde kystkulturskatter for fremtidens generasjoner.

Før var kulturbegrepet særlig knyttet til innlandskultur basert på jordbruk, bygder, utmark og fjellandskap. Gjennom sitt uttrettelige arbeid har Forbundet KYSTEN bidratt til å sette begrepet kystkultur på dagsorden. Og da tenker jeg ikke bare på forbundets arbeid som pådrivere overfor myndighetene. Jeg tenker også på forbundets arbeid overfor folk flest for å gjøre kystkultur til et allment kjent begrep.

Med mottoet "Vern gjennom bruk" i 100 lokale kystlag og blant 9000 medlemmer har Forbundet KYSTEN styrket kystkulturen gjennom sine mange arrangementer og prosjekter. Jeg kan nevne tidsskriftet KYSTEN, studie- og ungdomsprosjekter og ikke minst det flotte landsstevnet som noen få av mange viktige prosjekter i Forbundet.

Medlemmer i Forbundet KYSTEN vet at det å restaurere og vedlikeholde slike fartøy er kostnadskrevende. Særlig gjelder det for arbeid med større fartøy. Fartøy på 500 bruttotonn eller mer er også omfattet av plikten til å betale kystgebyr. Som et bidrag til å sikre disse fartøyene for ettertiden og for å kunne ivareta viktige samfunnsinteresser knyttet til ikke-kommersielle interesser, vil jeg derfor bruke denne anledningen til å fortelle dere at jeg vil gi vernede og fredete fartøy permanent fritak fra å betale kystgebyr.

Departementet sender i dag ut en forskriftsendring om fritak fra plikten til å betale kystgebyr på høring. Jeg håper det vil gjøre enkelte av deres prosjekter noe greiere å gjennomføre.

Avslutningsvis vil jeg påpeke at vi i Fiskeri- og kystdepartementet spesielt har merket oss Kystled prosjektet som en interessant satsning. I samarbeid med Den Norske Turistforening og Friluftsrådens Landsforbund har Forbundet KYSTEN etablert et spennende tilbud for miljøvennlig ikke-motorisert friluftsliv langs kysten. Kystled-prosjektet er et tilrettelagt opplegg for folk som vil ro eller seile mellom enkle overnattingssteder langs kysten.

Egne båter er bygget for å brukes på de over 10 kystledene som i dag er i drift. Formålet for Kystledene er å formidle kystkultur, gi informasjon om natur og friluftsliv og bidra til bruk av offentlige eiendommer som ikke lenger tjener sitt opprinnelige bruk, som f.eks. fyrene og forsvarets eiendommer.

Vi i Fiskeri- og kystdepartementet mener dette er et nyskapende prosjekt bygget på gamle og nye tradisjoner og vil derfor legge ved kr. 25.000 til Fyrtårnprisen som skal være spesielt øremerket Kystledprosjektet. Jeg ønsker med dette å overrekke denne Fyrtårnprisen 2005 til Forbundet KYSTEN representert med styreleder Gerd Helga Stifoss-Hanssen.