Historisk arkiv

EUs barnematdirektiv innføres i Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Helsedepartementet

Stortinget vedtok i går at EUs barnematdirektiv skal gjelde i Norge. Helsedepartementet fastsetter i dag den norske barnematforskriften. En viktig forutsetning for gjennomføringen har vært at det samtidig iverksettes de kompenserende tiltak fagmyndighetene har anbefalt for å sikre spedbarns og småbarns helse.

Pressemelding

Nr.: 57
Dato: 18.10.02

EUs barnematdirektiv innføres i Norge

Stortinget vedtok i går at EUs barnematdirektiv skal gjelde i Norge. Helsedepartementet fastsetter i dag den norske barnematforskriften. En viktig forutsetning for gjennomføringen har vært at det samtidig iverksettes de kompenserende tiltak fagmyndighetene har anbefalt for å sikre spedbarns og småbarns helse. Arbeidet med disse tiltakene er godt i gang i regi av Statens næringsmiddeltilsyn og Sosial- og helsedirekoratet.

Den nye forskrift om bearbeidet kornbasert barnemat og annen barnemat til spedbarn og småbarn (barnematforskriften) trer i kraft straks.

Forskriften omfatter alle næringsmidler som er beregnet til friske spedbarn (under 12 måneder) og småbarn (mellom 1 og 3 år). Den gir bestemmelser om sammensetning, merking og frambud av produktene. Det blir tillatt å tilsette næringsstoffer til alle barnematprodukter, bortsett fra visse begrensninger når det gjelder vitamin A og D. For de vitaminer og mineraler som kan tilsettes er det gitt maksimumsgrenser for innhold. I kornbaserte produkter som skal tilberedes med vann eller lignende (gruppe 2), er det krav om et minimumsinnhold av vitamin A og D.

All barnemat som omfattes av forskriften skal meldes til Statens næringsmiddeltilsyn (SNT). SNT vil samle informasjonen om innhold i produktene i en egen database. Meldeplikten vil, sammen med andre undersøkelser av sammensetningen av produktene og av barnas kosthold, gjør at helsemyndighetene kan følge med på inntaket av næringsstoffer hos spedbarn og småbarn.

En annen viktig del av de kompenserende tiltakene er informasjon til småbarnsforeldre og helsepersonell. Sosial- og helsedirektoratets anbefalinger for spedbarnsernæring, som kom i revidert utgave i november 2001, gjelder fortsatt. Også innholdet i foreldreheftet Mat for spedbarn, som deles ut på helsestasjonene, er uendret. Eventuelle endringer i anbefalinger og kostråd blir vurderes når man ser hvordan utviklingen blir med hensyn til sammensetningen av barnematprodukter og barnas kosthold. I høst arrangerer Sosial- og helsedirektoratet og fylkeslegene konferanser i hele landet for helsepersonell, der spedbarnsernæring er tema. Det nye regelverket for barnemat er et av temaene på disse konferansene .

De kompenserende tiltakene krever en ressursramme på 7 millioner kroner i perioden 2002-2004, herav er 3 millioner er foreslått for 2003. I tillegg vil SNT og Sosial- og helsedirektoratet bidra med ca 9 mill. kroner, over en fem-års periode, over sine ordinære budsjett. Til sammen settes det dermed av ca. 16 mill. kroner fram til og med 2006.

Kontaktperson: Avd.dir Sissel Lyberg Beckmann, tlf. 22 24 87 12