Historisk arkiv

Forskrift for Norsk overvåkingssystem for antibiotikaresistens hos mikrober

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Helsedepartementet

Regjeringen fastsatte i statsråd 14. november forskrift om Norsk overvåkingssystem for antibiotikaresistens hos mikrober (NORM-registerforskriften). Forskriften trer i kraft 1. januar 2004. - Det landsomfattende overvåkingssystemet for antibiotikaresistens som nå er fastsatt er et viktig bidrag til å øke forståelsen av sammenhengen mellom antibiotikabruk og smitteverntiltak på den ene siden og utvikling av resistens på den andre, sier helseminister Dagfinn Høybråten.

Pressemelding

Nr.: 90
Dato: 14.11.03

Forskrift for Norsk overvåkingssystem for antibiotikaresistens hos mikrober

Regjeringen fastsatte i statsråd 14. november forskrift om Norsk overvåkingssystem for antibiotikaresistens hos mikrober (NORM-registerforskriften). Forskriften trer i kraft 1. januar 2004. - Detlandsomfattende overvåkingssystemet for antibiotikaresistens som nå er fastsatt er et viktig bidrag til å øke forståelsen av sammenhengen mellom antibiotikabruk og smitteverntiltak på den ene siden og utvikling av resistens på den andre, sier helseminister Dagfinn Høybråten.

NORM omfatter antibiotikaresistens blant sykdomsfremkallende bakterier hos mennesker. For antibiotikaresistens fra mikrober fra dyr, mat og fôr er det etablert et eget overvåkingssystem, NORM-VET, som Veterinærinstituttet er ansvarlig for. Forskrift for NORM hjemles i helseregisterloven, helsepersonelloven og smittevernloven.

NORM startet som et prøveprosjekt ved Statens institutt for folkehelse (nå Nasjonalt folkehelseinstitutt) våren 1999, og driften av registeret ble samme høst overflyttet til Regionsykehuset i Tromsø (nå Universitetssykehuset i Nord-Norge HF). NORM er i dag etablert som et landsdekkende knutepunkt for koordinering av overvåkingen av antibiotikaresistens hos mikrober hos mennesker. NORM har til nå utarbeidet nasjonal statistikk ut fra sammenstilte datasett innsendt fra de samarbeidende medisinsk mikrobiologiske laboratoriene. Slik fungerer NORM også som en viktig faktor i kvalitetssikringen av sykehustjenesten i landet. Forskriften innebærer etablering av et permanent overvåkingssystem for resistens hos mikrober og er en del av oppfølgingen av Tiltaksplanen for å motvirke antibiotikaresistens (2000-2004).

Forskriften regulerer forvaltningen av registeret, herunder datainnsamling og behandling av avidentifiserte helseopplysninger om personer som har avgitt prøve av nærmere bestemte mikrober innenfor forskriftens formål. Datatilsynet og Statens helsetilsyn skal føre tilsyn med at bestemmelsene i forskriften etterleves.

Databehandlingsansvaret for registeret er lagt til Nasjonalt folkehelseinstitutt, mens databehandler er Universitetssykehuset i Nord-Norge HF (UNN). Ansvarsdelingen mellom Nasjonalt folkehelseinstitutt og UNN vil bli regulert i en egen avtale mellom institusjonene. Nasjonalt folkehelseinstitutt bestemmer, i samråd med fagmiljøene i en egen "referansegruppe", hvilke mikrober og antibiotika som skal inkluderes i NORM. Laboratoriene som deltar NORM har meldeplikt for nærmere bestemte opplysninger. Virksomheter som deltar i NORM, har ansvar for at pliktene oppfylles og at det finnes rutiner og standarder som sikrer dette.

Kontaktpersoner:
Seniorrådgiver Tharald Hetland, 22 24 86 42
Underdirektør Hege Johansen, 22 24 87 67