Historisk arkiv

Psykisk helsevern i klar framgang

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Helsedepartementet

Verdensdagen for psykisk helse markeres med over 650 arrangementer over hele landet. Helseminister Dagfinn Høybråten åpner landets første lærings- og mestringssenter innen psykiatri for pasienter og pårørende på Blakstad i Asker.

Pressemelding

Nr.: 77
Dato: 10.10.03

Psykisk helsevern i klar fremgang

Verdensdagen for psykisk helse markeres med over 650 arrangementer over hele landet. Helseminister Dagfinn Høybråten åpner landets første lærings- og mestringssenter innen psykiatri for pasienter og pårørende på Blakstad i Asker.

- Med det senteret som nå etableres på Blakstad, ser vi konturene av en ny måte å jobbe på. Pasienters egne ressurser til å bedre egen helsetilstand og til å mestre sykdom og forebygge ny sykdom avhenger blant annet av møte med andre pasienter, det å lære av andres erfaringer, og det å møte helsetjenesten på en ny måte. Mange sykehusinnleggelser kunne vært unngått dersom pasientene hadde fått bedre oppfølging og opplæring i å mestre sin sykdom, sier helseministeren.

Regjeringen legger i dag frem et forslag for Stortinget om en omlegging av finansieringssystemet for hele spesialisthelsetjenesten. Her foreslår regjeringen å utvide dagens polikliniske takst for opplæringsprogram for pasienter til å gjelde alle pasienter, uavhengig av diagnose. I dag gis denne taksten kun for tre pasientgrupper, astmatikere, diabetikere og pasienter med nyresvikt, og det er slik sett en betydelig utvidelse regjeringen her foreslår. Forutsetningen for å kunne benytte denne finansieringsmuligheten, er at det etableres gruppebaserte programmer med tverrfaglig innretning og der brukere deltar på undervisningssiden. Slike program skal utføres i regi av et helseforetak, og pasientene må være henvist fra lege til å delta. - Mitt mål er at også pasienter med langvarige lidelser der diagnose ikke er stilt, også inkluderes. Dette vil være aktuelt for mange psykiatriske pasienter, som her på Blakstad. Forslaget er ett skritt på veien mot en helsetjeneste som har flere mål enn å behandle sykdom, sier Høybråten.

SINTEF-rapport viser positiv utvikling

I en rapport fra SINTEF-Unimed, som ble offentliggjort i dag, fremgår det at stadig flere behandles i det psykiske helsevernet gjennom de første fire årene av Opptrappingsplan for psykisk helse. Antall heldøgnsopphold for voksne har økt med 24 prosent, fra knapt 30 000 til drøyt 37 000. Antall polikliniske konsultasjoner for voksne har økt med 29 prosent, fra omlag 475 000 til omlag 615 000. I 2002 fikk 31 000 barn og unge behandling – en økning på drøye 50 prosent fra 1998. Fra 2001 til 2002 økte antall plasser i sykehus med 62 og i distriktspsykiatriske sentra med 63.

- Disse tallene viser en svært positiv utvikling innen psykisk helsevern. Stadig flere får hjelp, konstaterer helseministeren. Rapporten dokumenter at behandlingskapasiteten totalt sett øker, både om en ser på antall behandlede og på antall behandlingsplasser. Ventelistetallene for 2. tertial i år viser at vi er på rett vei i år også. Det er like fullt mange utfordringer som gjenstår innen psykisk helsevern. Nå er det viktig å ha fokus på at helsetjenesten, både den spesialiserte og den kommunale, skal videreføre denne svært positive tendensen.

Helse Øst får "ledertrøye" for psykisk helse

Det pågår mange prosjekter og tiltak i de enkelte helseforetak som andre helseforetak kan lære av. Derfor skal det i løpet av høsten nedsettes en nasjonal strategigruppe, med representanter fra samtlige fem regionale helseforetak, ledet av Helse Øst. Det er behov for et bedre samarbeid mellom de regionale helseforetakene på dette området. Gruppen, som vil ha status av en nasjonal strategigruppe, skal blant annet gjennom erfaringsutveksling mellom foretakene bidra til at det settes et sterkere trykk på den videre utvikling av psykisk helsevern som er et prioritert fagfelt. Det overordnede målet vil være å bedre behandlings­tilbudet gjennom økt fokus på kvalitetssikring.

- Vi må dessverre konstatere at det fremdeles gjenstår store utfordringer knyttet til brukerdeltakelse på alle nivåer. Dette gjelder særlig holdningsendringer og tilrettelegging knyttet til å la brukere og pårørende delta aktivt i utforming av tjenestetilbud, bygge opp egne brukerstyrte tiltak, tiltak for å styrke kunnskap om brukerkompetanse og utprøve modeller for brukermedvirkning. Jeg ser derfor et stort behov for en snuoperasjon og et langsiktig målrettet arbeid på dette området. Et mer målrettet arbeid i forhold til å utvikle tjenesteapparatet i direkte samarbeid med brukerne, er en viktig utfordring, sier helseminister Dagfinn Høybråten.

Les mer om psykisk helse her: Klikk her