Historisk arkiv

Befolkningskampanjen - prosjekt Aktiv rygg

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Helsedepartementet

- Det er med tilfredshet jeg ser at prosjektet "Aktiv rygg" med utgangspunkt i forskningsbasert kunnskap skal redusere konsekvensene av ryggplager i befolkningen og øke evnen til mestring og bedre livskvalitet, sa helseminister Dagfinn Høybråten under åpningen av Aktiv rygg i Vestfold 22.04.03.

Innlegg av helseminister Dagfinn Høybråten under åpningen av

Befolkningskampanjen - prosjekt Aktiv rygg

Kontrolleres mot fremførelsen

Rica Park Hotell i Sandefjord 22.04.2003

Offisiell åpning av Befolkningskampanjen i Vestfold

Det er en glede for meg som helseminister å åpne befolkningskonferansen "Aktiv rygg". I min forrige periode som helseminister i oktober 1999 etablerte jeg Nasjonalt ryggnettverk, og det er hyggelig å se at nettverket bærer frukter blant annet gjennom dette prosjektet.

Smerter i ryggen er blitt svært vanlig. Det er så mange som 60 - 80% av oss som opplever å få ryggsmerter en eller flere ganger livet. I løpet av ett år har ca. 50% av oss hatt plager og til enhver tid angir 8-15 % at de har vondt i ryggen. Vondt i ryggen er altså en vanlig plage i befolkningen.

Muskel- og skjelettlidelser er et økende problem både på individ- og samfunnsnivå. Nedsatt livskvalitet for individet gjennom smerter og redusert funksjon, og stadig større økonomiske utgifter for samfunnet grunnet sykepenger og diverse behandlingsopplegg, er en realitet.

Muskel- og skjelettlidelser er de helseproblemer som angår flest, og som ligger til grunn for de største utbetalingene innen folketrygden. Det er ikke noe grunnlag for å si at disse helseplagene er blitt større i løpet av de siste 10-15 årene med et unntak av kroniske smertetilstander hos kvinner. Imidlertid er de samfunnsmessige konsekvensene blitt mer dramatiske gjennom en tiltagende uføretrygding.

Muskel- skjelettlidelser er hovedårsak både til sykefravær og uføretrygd, 53 % av langtidsfravær og 22 % av kortidsfraværet skyldes muskel- og skjelettlidelser.

I følge tidsskrift (nr.12, 2001) fra Den Norske Lægeforening viser statistikk fra 2001 at hver nordmann er borte fra jobben i gjennomsnitt en måned pr. år pga sykdom. Videre vet vi også at hver 10. nordmann i yrkesaktiv alder er uførepensjonert. Til slutt kan nevnes at den største økningen i uføretrygd er blant unge under 35 år. Og i denne aldersgruppen har man en tredobling i uførepensjon fra 1992 - 97.

De totale kostnadene knyttet til rygglidelser er estimert til å være 15 milliarder kroner årlig. Trygdeutgiftene utgjør en tredjedel av dette.

Det er i de siste årene satt fokus på helsetjenestens behandling av ryggplager, og det er sterke påstander om at helsetjenestens medikalisering av lidelsen har bidratt til den negative utviklingen.

Det er gledelig å konstatere at nyere forskning, både nasjonalt og internasjonalt, har vist at det å gi pasientene en forståelse av lidelsen som skaper trygghet og mestring slik at de fortsetter med lett, normal fysisk aktivitet, er en av de viktigste strategiene for å forkorte tilstanden og unngå kroniske tilstander. Denne kunnskapen bør implementeres i tverrfaglige retningslinjer for akutte rygglidelser.

Det er med tilfredshet jeg leser hovedmålet til prosjektet "Aktiv rygg", nemlig at man med utgangspunkt i forskningsbasert kunnskap skal redusere konsekvensene av ryggplager i befolkningen og øke evnen til mestring og bedre livskvalitet. Målet er også at prosjektet på kort og lang sikt vil medføre besparelser for arbeidsliv, trygdeetat og samfunnet totalt.

Som dere sikkert forstår, er dette musikk i ørene for en helseminister - og permittert trygdedirektør.

I januar la regjeringen fram st.meld. nr. 16 (2002-2003) Resept for et sunnere Norge. Meldingen gir klare signaler om at vi nå ønsker en dreining fra passiv til aktiv behandling. Det betyr at fokus rettes fra medikamentell og annen tradisjonell medisinsk behandling til livsstilstiltak og egeninnsats som et "førstevalg". Spesielt bør dette gjelde ryggpasienter der man nå har god dokumentasjon på at passivitet kan forverre situasjonen. Det er dermed ikke sagt at man ikke kan legge seg ned en dag eller to hvis smertene blir store.

Jeg tror oppstart av befolkningskampanjen er viktig nettopp for å øke kunnskapen om hvordan man skal forholde seg når man har ryggplager. Å gi pasientene en forståelse av lidelsen som skaper trygghet og mestring slik at de fortsetter med fysisk aktivitet, vil være av stor betydning. Det er behov for å spre informasjon om hva ryggplager er og hvordan de skal håndteres. Fortsatt er det mange som søker sengen når ryggen svikter og de blir der gjerne alt for lenge.

Gjennom prosjektet "Aktiv rygg" håper jeg å kunne se bedre rygghelse med reduserte plager og bedret mestring og funksjon for den enkelte. Jeg håper også at vi kan oppnå reduserte samfunnskostnader.

Jeg erklærer med dette befolkningskampanjen for åpnet og vil med stor interesse følge prosjektet videre.