Historisk arkiv

Gaustadløpene 2003

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Helsedepartementet

Gaustadløpene 2003

Torsdag, 4. september 2003 kl 10.30

Åpning ved helseminister Dagfinn Høybråten

Kjære deltakere, arrangør, gode støttespillere og gjester!

Gratulerer med dagen!

Takk for invitasjonen hit og takk for anledningen til å åpne Gaustadløpene som i år arrangeres for 20. gang! Jeg er glad for å kunne ta del i aktivitetsgleden sammen med deltakerne, arrangøren og gode støttespillere under dette årvisse arrangementet.

I dag handler det først og fremst om aktivitetsglede og fysisk utfoldelse på egne premisser, om det å oppleve noe sammen med andre, kjenne at en får til noe, delta i et fellesskap, - og ha det moro. Tilbud som Gaustadløpene er et eksempel på en slik mulighet.

I likhet med andre mosjonsarrangementer er dette så mye mer enn selve løpet, selve konkurransen og den fysiske aktiviteten.

Dette er også møteplassen for samvær og muligheten til å treffe mennesker i samme situasjon som en selv, utveksle erfaringer, få inspirasjon og kraft til å mestre de utfordringer livet gir. En slik møteplass gir også muligheten til å knytte nye vennskapsbånd og ikke minst til å bli bedre kjent med seg selv – og med hverandre i en litt annen situasjon enn ellers i hverdagen.

Gaustadløpene er et vitnesbyrd om at det finnes fagmiljøer som har forstått dette. For det første at tilpasset fysisk aktivitet kan være en integrert del av behandlingstilbudet til mennesker med psykiske lidelser og plager. For det andre verdien av å skape møteplasser utenfor behandlingsrommene og der mennesker oppholder seg når de sover og spiser, enten det er i institusjon eller i egen bolig.

Fysisk aktivitet er viktig for alle – det er noe vi alle kan ha både glede og nytte av. Vi vet mye om hvordan regelmessig mosjon – selv i moderate mengder – kan gi overskudd og livslyst, holde oss friske og funksjonsdyktige, og motvirke sykdom og plager. Vi vet også at tilpasset fysisk aktivitet er viktig i behandling og i rehabilitering av visse sykdommer og tilstander. Forskning viser for eksempel overbevisende effekt av fysisk aktivitet i forebygging og behandling av depresjoner og angst.

På en dag som denne vil jeg særlig trekke fram at fysisk aktivitet har en verdi i seg selv – gleden ved selve aktiviteten, det å kjenne at kroppen lystrer, muligheten til utfordringer og mestring, naturkontakt og naturopplevelser, og muligheter for sosialt samvær, tilhørighet og fellesskap.

Regjeringen er opptatt av å legge forholdene bedre til rette for en sunn livsstil og at alle uansett alder og funksjonsnivå skal få muligheter til fysisk utfoldelse og til å oppleve idretts- og aktivitetsglede.

Stortingsmeldingen om folkehelsepolitikken som ble behandlet i Stortinget i juni i år tar tak i helseutfordringene og trekker opp mål og strategier for det neste tiåret.

Helsetruslene er i vår del av verden nært knyttet til livsstil og levevaner. Tobakk, alkohol, fedme, høyt blodtrykk og kolesterolnivå står alene for minst en tredjedel av sykdomsbyrden. Røyking er vår største enkeltårsak til sykdom og tidlig død. Fysisk inaktivitet er i ferd med å bli vårt nye store folkehelseproblem. Det er urovekkende utviklingstrekk i ungdomsbefolkningen: – vi registrer betydelig vektøkning, flere fysisk passive, høyt tobakksforbruk og økende rusmisbruk.

Folkehelsemeldingen og stortingsbehandlingen av denne legger et godt grunnlag for å styrke folkehelsearbeidet og for å legge samfunnsforhold til rette på en måte som også gjør det lettere for oss som enkeltmennesker selv å bidra til å påvirke helsesituasjonen.

Det handler om tilrettelegging på flere viktige livsarenaer som fritid, skole, arbeidsplass og nærmiljø. Dette betyr innsats og bidrag fra mange samfunnssektorer, - inkludert vår egen sektor - helsetjenesten.

Helsetjenesten har mye kunnskap om befolkningens behov for og helsefordeler av fysisk aktivitet, men har liten tradisjon i å bidra til utvikling av varierte lavterskeltilbud i lokalmiljøet. Spesielt er det behov for tilbud knyttet til psykisk helsevern. Det er en utfordring for helsetjenesten å integrere fysisk aktivitet i sin virksomhet, både som ledd i forebyggende helsearbeid og som ledd i behandling og rehabilitering. Ordningen med grønn resept er derfor ett av tiltakene jeg vil iverksette for å styrke dette arbeidet. Vi har gode eksempler, bl.a. fra Modum, om at dette er mulig.

Til slutt en oppfordring til dere alle – fortsett med trimmen – også etter løpet her i dag! Det er ofte lite som skal til for å oppnå helsemessig gevinst – for oss voksne holder det med en halv time hver dag med en intensitet som tilsvarer rask gange. Finn en aktivitet som passer og som dere trives med – enten det er jogging, turgåing, sykling, svømming, ballspill, etc. Det er ingen grunn til å slutte med noe som er gøy og som i tillegg gjør godt for både kropp og sjel.

Avrunde med et sitat fra Søren Kierkegaard som passer godt i en slik anledning:

”Tap for all del ikke lysten til å gå.

Jeg går meg til det daglige velbefinnende hver dag og går fra enhver sykdom.

Jeg går meg til mine beste tanker,

og jeg kjenner ikke en tanke så tung at man ikke kan gå fra den.

Når man slik fortsetter å gå – så går det nok!”

Jeg ønsker både deltakere og arrangør lykke til – både i dag og med oppfølgingen!

Med dette erklærer jeg de 20. Gaustadløpene for åpnet.