Historisk arkiv

Første spadetak på Nye Ahus

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Helsedepartementet

Helseminister Dagfinn Høybråten tok i dag det første spadetaket ved byggestart for nye Ahus. Helseministeren ble assistert av 250 barn med egne spader fra sykehusets barnehager. Les Helseministerens tale.

Markering av byggestart for Nye Ahus 01. mars 2004

Tale av Helseminister Dagfinn Høybråten
Kontrolleres mot framførelse

Kjære vertskap og gjester –

Jeg takker for invitasjonen til å delta på den offisielle markeringen av byggestart for nye Ahus.

Markering av byggestart for et nytt sykehus er en historisk begivenhet. Sist gang det skjedde her i Oslo-området, var i 1994 da utbyggingen av Nytt Rikshospital ble satt i gang. Jeg skal ikke trekke paralleller til dette prosjektet, bortsett fra å peke på at i likhet med Rikshospitalet, og andre store sykehusprosjekter, har også Nye Ahus-prosjektet vært gjennom en omfattende planprosess forut for byggestart.

Prosjektet ble opprinnelig initiert av Akershus fylkeskommune, med daværende fylkesordfører Ragnar Kristoffersen som sterk pådriver. Prosjektet har vært gjennom flere revisjoner siden første søknad om godkjenning ble sendt departementet sommeren 2000, hvorav den mest omfattende foregikk fra høsten 2002 til sommeren 2003. Det er en stor glede å kunne markere at prosjektet nå er fremme ved realisering. Dette er en viktig begivenhet for Helse-Norge og ikke minst for Helse Øst. Stortinget ga i forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet for i år klarsignal til at utbyggingen skulle settes i gang, og gjennom dagens begivenhet med fysisk byggestart blir dette effektuert.

Det er mange som har bidratt til å bringe prosjektet fram, og jeg vil benytte denne anledningen til å takke alle som har bidratt i denne prosessen for innsatsen.

Det er viktig å koste på seg et tilbakeblikk og gi anerkjennelse for det som er gjort, men jeg vil også oppfordre til at vi benytter denne anledningen til nå å snu oss rundt og ser de mulighetene som nå ligger foran oss.

Nybygg er i seg selv en inspirasjon som skal bidra til å se mulighetene til å utvikle gode, pasientvennlige og driftseffektive løsninger.

Sykehus er enorme organisasjoner der det pågår aktivitet til alle døgnets 24 timer, og som involverer tusenvis av mennesker. Våre sykehus drives av innsatsen til ”hverdagens slitere” som gjennom daglig og utrettelig innsats for andre mennesker, deltar i pasientenes og de pårørendes opplevelser av sorg og gleder, ulike hendelser som ofte impliserer livets ytterpunkter, både fødsel og død. I erkjennelsen av at det er dette som er virkeligheten, er det også viktig at vi koster på oss å dyrke de store anledninger og ser de muligheter disse gir.

Dagen i dag, hvor vi markerer starten på et stort nytt byggeprosjekt, er en slik stor anledning. Ikke fortrinnsvis fordi bygget er så stort, men fordi det gir så mange muligheter.

Et byggeprosjekt er som helsetjenesten selv. Mange interesser krysses, og vi må ha evne og vilje til å avveie interessene mot hverandre – slik at løsningene blir helhetlig gode. I et byggeprosjekt vil det være sterke ønsker fra fagfolkene, ”bygningsfolkene” vil ha sine synspunkter på hva som er gode løsninger og samfunnet vil ha interesse av at prosjektet gjennomføres med god kostnadskontroll. Det er faktisk en del av den politiske styringen av helsetjenesten at byggeprosjekter holder seg innenfor økonomiske rammer som er satt av overordnede politiske myndigheter. At det skapes et prosjektsystem og en prosjektkultur som binder sammen de ulike interessene vil være en god start for den samhandling mellom de mange involverte grupper når anlegget senere skal tas i bruk.

Jeg synes også det er riktig at man i så store prosjekter som Nye Ahus tross alt er, også har lagt vekt på de arkitektoniske løsningene. Sykehusbygg bør etter min mening ikke framstå som monumentale, men det er likevel positivt at de bidrar til å pirre våre estetiske sanser. Det er vel anerkjent at hyggelige omgivelser er positivt både for de ansatte, pårørende og ikke minst for pasientene som skal bli friske!

Moderne sykehusbygg er også høyteknologiske bedrifter. Det framgår av forprosjektet for Nye Ahus at det satses tungt på at informasjonsteknologi skal bidra til effektivisering av så vel de medisinske og ikke-medisinske prosessene i sykehuset og at det skal legges betydeling innsats i organisasjonsutvikling for å utnytte de teknologiske mulighetene så optimalt som mulig.

Moderne teknologi gir mange muligheter, men det er også store utfordringer forbundet med avansert teknologi, slik at vi sikrer at forholdet til pasientene aldri blir teknologisk. Det har den siste tida vært flere kritiske røster som har hevdet at sykehusreformen har medført at det blir et altfor teknokratisk preg på virksomheten ved norske sykehus. Det er viktig at vi at vi utnytter de muligheter som teknologien gir oss til bedre diagnostikk og behandling, men jo mer teknologi, desto større utfordring er det å møte den enkelte pasient som menneske og individ!

Helse Øst og Ahus har nå en stor, krevende og spennende utfordring fremfor seg i forhold til å sørge for at det blir en vellykket gjennomføring av prosjektet. Likeledes har Ahus en ufordring i forhold til å om noen år ta det nye sykehuset i bruk og for alvor vise at de kan gripe muligheten slik at det nye sykehuset svarer til forventningene for brukere, ansatte og eiere.

Jeg ønsker dere lykke til med denne viktige oppgaven – og skal love at jeg også vil følge med på utviklingen fremover!

VEDLEGG