Historisk arkiv

Helseministerens innlegg på pressekonferanse om røyketall

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Helsedepartementet

Helseministerens innlegg på pressekonferanse om offentliggjøring av ryketall i 2003.

Pressekonferanse ifm offentliggjøring av røyketall 2003

Helseministerens innlegg på pressekonferanse i Sosial- og helsedirektoratet 02.02.04.
Kontrolleres mot fremførelse.

Innledning:

  • Faktorer som i stor grad er knyttet til våre levevaner utgjør en stor trussel mot mennesker helse, både nasjonalt og globalt. Tobakk er en viktig faktor.
  • I regjeringens stortingsmelding om folkehelsepolitikken, Resept for et sunnere Norge, er målsettingen flere leveår med god helse og reduserte helseforskjeller. Det fokuseres videre på at den enkelte har et ansvar for egen helse og på mange områder må stå ansvarlig for sine valg. Men samtidig har samfunnet en viktig oppgave i å informere, tilføre kunnskap og påvirke holdninger.

Hovedbudskap i røykevaneundersøkelsen for 2003:

  • Andelen dagligrøykere i befolkningen (16-74 år) har gått ned 3 prosentpoeng, fra 29% til 26%. For første gang på flere tiår er det mindre enn 1 million dagligrøykere i Norge.
  • Det er målt størst nedgang i aldersgruppen 16-24 år. Andelen dagligrøykere i denne aldersgruppen er redusert med 5 prosentpoeng, fra 28% til 23%.

Mulige årsaker til denne gledelige utviklingen:

  • Først og fremst viser tallene at mange enkeltindivider har klart å gjøre alvor av sine ønsker om å slutte å røyke. 3% av den voksne befolkningen utgjør om lag 100 000 mennesker. Alle disse menneskene fortjener honnør, og viser at individet tar ansvar for egen helse.
  • Det er mange krefter i Norge som bidrar i det tobakksskadeforebyggende arbeidet. Frivillige organisasjoner og partene i arbeidslivet har i stor grad bidratt til at vi i dag kan presentere historisk lave røyketall, og jeg opplever at samarbeidet og samordningen av det arbeidet som blir utført av alle som er opptatt av forebyggende arbeid og røykeslutt har vært svært godt de siste årene.
  • Omlag 80% av dagens faste røykere begynte å røyke før de var myndige. Risikoen for alvorlige helseskader ved røyking øker jo tidligere en person begynner å røyke. Barn og ungdom er derfor en viktig målgruppe for det tobakksskadeforebyggende arbeidet. Jeg har oppstilt en ambisiøs målsetting om at andelen unge som røyker skal halveres i løpet av 5 år. Tallene som presenteres i dag viser at vi er på vei mot dette målet.
  • I løpet av 2003 har det blitt gjennomført en rekke informasjons- og opplysningstiltak. Det er viktig at befolkningen bevisstgjøres på de alvorlige helsekonsekvensene bruk av tobakk medfører, men kanskje enda viktigere er det at røykere informeres om den hjelp til røykeslutt som eksisterer. De siste årene har vi lagt stor vekt på å møte røykere med ”en utstrakt hånd” i form av økt tilbud om hjelp til røykeavvenning.
  • Selv om røyketallene fra 2003 er svært gledelig er det viktig å holde fokus på et effektivt tobakksskadeforebyggende arbeid som bringer oss nærmere visjonen om et røykfritt samfunn.
VEDLEGG