Historisk arkiv

Sprøyteromsloven med forskrifter trer i kraft

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Da Stortinget i juni i år vedtok sprøyteromsloven, forutsatte det samtidig at sprøyterom skulle kunne tas i bruk fra 1. januar 2005. I statsråd i dag er derfor forskrifter om den nærmere utformingen av sprøyteromsordningen fastsatt, og sprøyteromsloven og forskriftene satt i kraft. (17.12.04)

Pressemelding

Nr.: 76
Dato: 17.12.2004

Sprøyteromsloven med forskrifter trer i kraft

Da Stortinget i juni i år vedtok sprøyteromsloven, forutsatte det samtidig at sprøyterom skulle kunne tas i bruk fra 1. januar 2005. I statsråd i dag er derfor forskrifter om den nærmere utformingen av sprøyteromsordningen fastsatt, og sprøyteromsloven og forskriftene satt i kraft. Sprøyteromsloven gjelder midlertidig i tre år og legger til rette for å kunne gjennomføre en treårig prøveordning for å evaluere virkningene av sprøyterom.

Formålene med sprøyterom er å:

  • bidra til økt verdighet for tungt belastede narkotikamisbrukere,
  • gi økt mulighet for kontakt og samtaler mellom rusmiddelmisbrukerne og hjelpeapparatet,
  • bidra til å forebygge infeksjoner og smitte og
  • å redusere antallet overdoser og overdosedødsfall.

Målgruppen for tjenesten er tungt belastede heroinmisbrukere over 18 år. Sprøyterommene skal bemannes med helse- og sosialfaglig personell og ledes av helsepersonell. I sprøyterommene skal brukerne kunne injisere heroin straffritt. Den nærmere utformingen av og krav til sprøyteromsvirksomheten framgår av sprøyteromsforskriften,

Kommuner som ønsker å etablere sprøyterom kan søke Sosial- og helsedirektoratet om godkjenning som prøvekommune.