Historisk arkiv

Lovforslag - krav om politiattest for helse- og sosialpersonell

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Helse- og omsorgsdepartementet sender i dag på høring forslag til lovendringer slik at personell som skal yte helse- og sosialtjenester til barn eller utviklingshemmede skal avkreves politiattest. (23.08.05)

Pressemelding

Nr.: 48
Dato: 23.08.05

Lovforslag om krav om politiattest for helse - og sosialpersonell

-Barn, unge og utviklingshemmede er sårbare grupper som trenger ekstra beskyttelse. Det er på tide at også helse- og sosialpersonell, på linje med skole- og barnehageansatte, må vise politiattest når de skal arbeide med denne gruppen. Dette gjør vi for å hindre seksuelle overgrep mot barn og utviklingshemmede, sier helse- og omsorgsminister Ansgar Gabrielsen.

Helse- og omsorgsdepartementet sender i dag på høring forslag til lovendringer slik at personell som skal yte helse- og sosialtjenester til barn eller utviklingshemmede skal avkreves politiattest.

Forslaget innebærer at politiattest skal avkreves ved tilbud om stilling i sosialtjenesten eller helsetjenesten, ved inngåelse av avtale om privat virksomhet i kommunehelsetjenesten, tannhelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten, samt ved melding om helsepersonells åpning, overtagelse og inntreden i privat virksomhet. Politiattesten skal vise om vedkommende er siktet, tiltalt, ilagt forelegg eller dømt for brudd på straffeloven §§ 193, 194, 195, 196, 197, 199, 200 annet ledd, 201 bokstav c, 203 og 204a (d.v.s. seksuelle overgrep mot barn og barnepornografi).

Det foreslås at personell som er ilagt forelegg eller er dømt for nevnte overtredelser av straffeloven, skal være utelukket fra å arbeide med barn og utviklingshemmede.

Høringsnotatet er lagt ut på Helse- og omsorgsdepartementets nettsider

Høringsfristen er 23. november 2005.