Historisk arkiv

Nasjonal satsing på lederutvikling i helseforetakene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Et nytt topplederprogram for helseforetakene starter til høsten. Programmet er en viktig brikke i satsingen på å utvikle profesjonell ledelse i sykehusene. (01.07.2005)

Pressemelding

Nr.: 45
Dato: 01.07.05

Nasjonal satsing på lederutvikling i helseforetakene

Et nytt topplederprogram for helseforetakene starter til høsten. Programmet er en viktig brikke i satsingen på å utvikle profesjonell ledelse i sykehusene. Ikke minst utfordrende oppgaver innen endring og omstilling stiller store krav til dagens helseledere, så vel i psykisk helsevern som i somatikken. Det er de fem regionale helseforetakene som har gått sammen om å utvikle det nasjonale programmet under ledelse av adm. dir. Paul Hellandsvik, Helse Midt-Norge RHF.

”Det nødvendig å gi lederutvikling i helseforetakene et nasjonalt løft” sier helseminister Ansgar Gabrielsen. ”Ikke for å gjøre all ledelse i sykehus lik, men for å sikre at alle ledere i sykehus jobber mot de samme mål.”.

Satsingen føyer seg inn i en internasjonal trend. I flere land er det allerede bygd opp en nasjonal plattform for utdanning av ledere i sykehus. I Norge starter vi opp med å gi et tilbud til ledere i helseforetakene som har ambisjoner om en karrierevei innen sykehusledelse og som har vist talent for ledelse. Regionale og lokale tiltak vil komme i tillegg til den nasjonale satsningen, og vil være helt nødvendig for å oppnå en tilstrekkelig satsing på leder- og ledelsesutvikling i helseforetakene.

Det nasjonale topplederprogrammet skal bidra til verdiforankring og til utvikling av et felles sett av kunnskap og ferdigheter hos de fremtidige topplederne i spesialisthelsetjenesten. Programmet bygger på de tre kjerneverdiene kvalitet i prosess og resultat, trygghet for tilgjengelighet og omsorg og respekt i møte med pasienten. Det legges vekt på utvikling og foredling av relevante ferdigheter innen verdibasert, resultatorientert, strategisk og operativ ledelse.

Kontaktperson: Gerd Vandeskog, 22 24 87 00