Historisk arkiv

Stadig flere får behandling, og ventetiden går ned

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Sykehusene behandler stadig flere pasienter og ventetiden går ned, viser tall fra Norsk pasientregister for andre tertial 2005.

Pressemelding

Nr.: 55
Dato: 10.10.2005

Stadig flere får behandling, og ventetiden går ned

Stadig flere blir behandlet, og sykehusene behandler flere pasienter raskere enn tidligere. I 2. tertial 2005 ble 266 855 personer tatt av ventelisten fordi de fikk igangsatt behandling/utredning i spesialisthelsetjenesten. Dette er en økning på 22 150 personer sammenliknet med for ett år siden. Samtidig har antall som blir henvist til behandling/utredning økt betydelig.

Ventetiden for de som fortsatt venter på behandling synker. I 2. tertial 2005 hadde de som fortsatt står på ventelisten ventet i gjennomsnitt 98 dager. Dette er 7 dager kortere enn for ett år siden, og hele 31 dager kortere enn for to år siden.

- Pasientene venter betydelig kortere på behandling nå enn for bare få år siden. Pasientenes tilgang til helsetjenester bedres stadig, og det er spesielt gledelig at behandlingskapasiteten innen psykisk helsevern øker når etterspørselen etter tjenestene øker, sier helse- og omsorgsminister Ansgar Gabrielsen.

De siste årene har de regionale helseforetakene hatt fokus på å redusere antall personer som har ventet mer enn ett år på behandling. Tallene for 2. tertial 2005 viser at antall langtidsventende er nede i 5 076. Dette er en nedgang på 23 prosent sammenliknet med for ett år siden, og en halvering i forhold til for to år siden.

Gjennomsnittlig ventetid for de som fikk behandling 2. tertial 2005 var 78 dager. Dette er en økning på 11 dager sammenliknet med for ett år siden, men to dager mindre enn for to år siden. I Helse Øst RHF, Helse Sør RHF og Helse Midt-Norge RHF er ventetiden på samme nivå som for ett år siden og varierer mellom 60 og 68 dager. I Helse Nord RHF økte ventetiden med 7 dager, til 78 dager. Helse Vest RHF trekker opp landsgjennomsnittet, med en gjennomsnittlig ventetid på 118 dager, 46 dager mer enn for ett år siden. Dette skyldes at de i 2005 har redusert antall langtidsventende sterkt. Gjennomsnittlig ventetid for de som har fått igangsatt behandling påvirkes av ”skippertak” som skjer gjennom behandling av langtidsventende. Helse Vests fokus på langtidsventende har bidratt til at Helse Vest har betydelig nedgang både i antall ventende, antall langtidsventende og gjennomsnittlig ventetid for de som fortsatt står på ventelisten.

I Helse Sør RHF har antall ventende, antall langtidsventende og ventetiden for dem som fortsatt venter økt markant sammenliknet med for ett år siden. Helse- og omsorgsdepartementet vil i samarbeid med Helse Sør RHF følge opp dette. Alle de andre regionale helseforetakene har omtrent like mange ventende som for ett år siden, færre langtidsventende og kortere ventetid for dem som venter på behandling.

Psykisk helsevern

Innen psykisk helsevern for barn og unge fortsetter tendensen med at stadig flere oppsøker hjelp, samtidig som flere får behandling. Til sammen 4 921 søkte hjelp i 2. tertial 2005. Det er 8,4 prosent flere enn for ett år siden. Antall barn og unge som er tatt inn til behandling har økt fra 4 231 i 2. tertial 2004 til 4 572 i 2. tertial 2005. Dette er en økning på 8 prosent. Ventetiden for barn og unge som har fått påbegynt behandling var ved 2. tertial 2005 på 86 dager, en dag mindre enn for ett år siden. 3 629 barn og unge venter nå på behandling innen psykisk helsevern. Dette er i overkant av 500 flere enn for ett år siden.

Innen psykisk helsevern for voksne er det 7 223 som venter, en økning på 6 prosent i forhold til for ett år siden. Gjennomsnittlig ventetid for dem som har fått behandling er stabil i forhold til samme tidspunkt ett år før (54 dager). Antall som søker hjelp og som får behandling har økt også innen psykisk helsevern for voksne.

Rett til nødvendig helsehjelp

65 prosent av alle som henvises til spesialisthelsetjenesten får innvilget rett til nødvendig helsehjelp. Ventetiden er kortere for de som har fått tildelt rett til nødvendig helsehjelp, og differansen i ventetid er størst innen psykisk helsevern. Vurderingen av hvilke pasienter som har rett til helsehjelp varierer mellom helseregionene. I Helse Sør RHF får om lag halvparten av pasientene slik rett, mens over 90 prosent får tildelt rett til nødvendig helsehjelp i Helse Midt-Norge. Det arbeides med å sikre en mer ensartet praktisering av prioriteringsforskriften.

Ventelistetallene omfatter kun planlagt behandling, og ikke øyeblikkelig hjelp.

Ventelistetall per 2. tertial 2005 presenteres av Norsk pasientregister, og er tilgjengelige på www.npr.no.

Kontaktpersoner:

Somatikk: Inger Mette Nilstad, tlf: 22 24 84 69

Psykisk helsevern: Thor Rogan, tlf: 22 24 87 15