Historisk arkiv

Transportkostnader i forbindelse med naturkatastrofen (Pressemelding)

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Det er nå vedtatt retningslinjer for hvordan myndighetenes transportkostnader for enkeltpersoner i forbindelse med flomkatastrofen i Asia skal dekkes. - Det er lagt opp til en løsning som skåner pårørende og sørger for at ingen berørte belastes for legitime transportkostnader fra Asia til Norge. Vi har så raskt det har latt seg gjøre funnet ordninger som reduserer belastningen for de berørte, sier statsråd Ansgar Gabrielsen i Helse- og omsorgsdepartementet (20.01.05)

Pressemelding

Nr.: 4
Dato: 20.01.05

Transportkostnader i forbindelse med naturkatastrofen

Det er nå vedtatt retningslinjer for hvordan myndighetenes transportkostnader for enkeltpersoner i forbindelse med flomkatastrofen i Asia skal dekkes.

- Det er lagt opp til en løsning som skåner pårørende og sørger for at ingen berørte belastes for legitime transportkostnader fra Asia til Norge. Vi har så raskt det har latt seg gjøre funnet ordninger som reduserer belastningen for de berørte, sier statsråd Ansgar Gabrielsen i Helse- og omsorgsdepartementet.

Mens staten i utgangspunktet ikke dekker kostnader som påløper når norske turister kommer i vanskeligheter, har omfanget og den uoversiktlige situasjonen etter katastrofen i Asia krevd ekstraordinære tiltak.

Retningslinjene for hjemtransport går i hovedsak ut på at i tilfeller der staten har besørget eller vil besørge transport fra Asia til Oslo, vil staten dekke transport frem til hjemstedet. Dette gjelder både uskadde, skadde og omkomne.

Når det gjelder de som reiste hjem utenom den myndighetsorganiserte transporten, er norske myndigheter i dialog med både reiselivs- og forsikringsbransjen. Målet er å komme frem til en ordning som sikrer at ingen reisende belastes for legitime transportkostnader.

De forsikringsordninger som er etablert kommer også til anvendelse i disse tilfellene.

Staten vil ikke dekke reiseutgifter for pårørende som på eget initiativ har reist til katastrofeområdene, og staten vil heller ikke dekke pårørendes transportutgifter til reise innenlands i Norge i forbindelse med mottak av uskadde og skadde personer.

Det er bestemt at staten vil dekke reisekostnader i Norge for de nærmeste pårørende i forbindelse med mottak av omkomne

Politiets pårørendekontakter orienterer pårørende om tiltakene.

 

For ytterligere informasjon om myndighetenes arbeid med naturkatastrofen, se Helse- og omsorgsdepartementets sider på Odin http://www.odin.no/hod

Kontaktperson: avd. direktør Håkon Skulstad, 97 55 37 35