Historisk arkiv

Vil tydeliggjøre helsepersonells adgang til å motta gaver

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

- Det må bli en tydeligere og mer konkret regulering av helsepersonells adgang til å motta gaver, tjenester og andre ytelser, sier helse- og omsorgsminister Ansgar Gabrielsen. I dag sendes forskriften som skal tydeliggjøre hvilke ytelser helsepersonell kan motta, på høring. (18.03)

Pressemelding

Nr.: 20
Dato: 18.03.2005

Vil tydeliggjøre helsepersonells adgang til å motta gaver

- Det må bli en tydeligere og mer konkret regulering av helsepersonells adgang til å motta gaver, tjenester og andre ytelser, sier helse- og omsorgsminister Ansgar Gabrielsen. I dag sendes forskriften som skal tydeliggjøre hvilke ytelser helsepersonell kan motta, på høring.

- En ny forskrift skal først og fremst bidra til at samfunnet og pasienten kan føle seg trygg på at det ikke skjer en uheldig påvirkning av helsepersonell fra ulike næringsinteresser. Hensikten med forskriften er å tydeliggjøre det regelverket som gjelder for alt helsepersonell, og sette tydelige grenser for hva som er akseptabel samhandling, sier Gabrielsen.

Helsepersonells oppfatning av hva som påvirker de valg de gjør i sitt arbeid, varierer betydelig. Industriens finansielle styrke, kombinert med stor grad av involvering i helsepersonells daglige virke, kan i seg selv medføre at det stilles spørsmål ved om helsepersonell lar seg påvirke.

Det er viktig at pasienter og andre kan ha tillit at den helsehjelpen som gis, er basert på en helsefaglig og samfunnsøkonomisk forsvarlig vurdering. Den foreslåtte forskrift skal tydeliggjøre og konkretisere hva som i helsepersonellovens forstand kan være å anse for ”gave, tjeneste, provisjon eller annen ytelse”. Dersom ytelsen er egnet til å påvirke helsepersonellets tjenstlige handlinger på en utilbørlig måte, vil det være forbudt for helsepersonellet å motta den.

Forskriften skal gjelde for alle helsepersonellgrupper, og vil i tillegg ha en signaleffekt overfor helsepersonellorganisasjoner, legemiddelindustri, produsenter og leverandører av medisinsk utstyr og forbruksmateriell, pasienter og allmennheten.

Høringsnotatet kan leses på Odin.

Kontaktpersoner:
Avdelingsdirektør Elisabeth Salvesen, tlf. 22 24 85 56 / 91 31 00 92
Seniorrådgiver Kjetil Jonsbu, tlf. 22 24 87 81 / 99 64 35 24