Historisk arkiv

Barentssekretariatets nye helsefond

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Innlegg av statssekretær Elisabeth Aspaker

Barentssekretariatets nye helsefond

Statssekretær Elisabeth Aspakers innlegg ved lansering av Barentssekretariatets nye helsefond i Tromsø 10. juni 2005.

Kjære venner!

Det er en stor glede for meg å delta på denne lanseringen av Barentssekretariatets nye helsefond.

Barentssekretariatet og Helse-Nord har siden helseprogrammets oppstart i 1999 vært aktive deltakere i utvikling av samarbeid om helse og sosial utvikling i barentsregionen.

Jeg er glad for at vi gjennom vårt program har kunnet bidra med støtte til dette initiativet der Barentssekretariatet selv bidrar med en betydelig del av finansieringen og Helse-Nord med den helsefaglige kompetansen.

Målgruppen for helsefondet er aktiviteter og prosjekter som ligger innenfor prioriteringene for barentsprogrammet, men som av ulike grunner faller utenfor i forhold til de ofte store institusjonelle søkerne til programmet.

Hensikten er å senke terskelen for støtte til mindre grupper, organisasjoner og enkeltpersoner som ønsker å gjøre en innsats for helse og sosial utvikling i russisk del av barentsregionen.

Spesielt pekes det på prosjekter av og for ungdom, urbefolkning og prosjekter innenfor sosial sektor. Under dette ligger det også en klar målsetning om å stimulere til aktiviteter som har sitt utspring i denne regionen.

Det skal bli spennende å se dokumentaren om HIV/AIDS som TVIBIT har laget med støtte fra det norske programmet for helse og sosial utvikling i barentsregionen.

Dokumentaren og bruken av den i Murmansk, Karelen, Arkhangelsk og Komi og andre deler av nordvest-Russland inngår som et norsk bidrag til et stort multilateralt program for bekjempelse av HIV/AIDS i regionen. Dette viser at HIV/AIDS kan og må bekjempes på mange fronter.

Når det gjelder HIV/AIDS er vi klar over at situasjonen i Afrika er mer alvorlig enn i vårt område – derfor denne store markeringen knyttet til Mandela- konserten.

Ikke desto mindre har vi betydelige utfordringer i vår del av verden.

Antall personer som lever med HIV/AIDS i Nordvest-Russland er estimert til 70 000, de nordiske land til ca 13 000.

Noen gode nyheter er det allikevel……

Antall nydiagnostiserte tilfeller av HIV har gått ned i Nordvest-Russland de siste 3 årene. Samtidig har man også sett en klar reduksjon av rapporterte tilfeller av andre seksuelt overførbare sykdommer i Nordvest Russland. Dette er spesielt gledelig da vi vet at personer som har en seksuelt overførbar sykdom lettere kan smittes og lettere kan smitte andre med HIV. Fremdeles rapporteres det imidlertid om høye HIV tall fra Murmansk, St. Petersburg og Kaliningrad-regionene. En økende andel av de nysmittede i Nordvest-Russland er kvinner og barn.

Når det gjelder HIV/AIDS, helse generelt og sosial utvikling vet vi at det både på norsk og russisk side er mange som er klare til å gjøre en innsats. Vi er derfor spesielt stolte over å kunne støtte det nye helsefondet.

Takk for oppmerksomheten og lykke til!