Historisk arkiv

U-12/2002

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Fylkeskommunens ansvar for institusjoner for rusmiddelmisbrukere

Fylkeskommunens ansvar for institusjoner for rusmiddelmisbrukere

U-12/2002

Landets fylkeskommuner
Landets fylkesmenn
Landets kommuner
Sosial- og helsedirektoratet

Dato: 12.12.2002

Henvendelser fra flere hold gir departementet grunn til å presisere følgende:

I henhold til sosialtjenesteloven § 7-1 har fylkeskommunen ansvaret for etablering og drift av institusjoner med tilknyttede spesialisttjenester for omsorg for og behandling av rusmiddelmisbrukere.

Det grunnleggende ansvar for tiltak for rusmiddelmisbrukere ligger i den enkelte kommunen jf. sosialtjenesteloven § 6-1. Der hvor rusmiddelmisbrukeren har behov for institusjonsplass er det fylkeskommunen som skal sørge for det. På denne måten inngår fylkeskommunens ansvar som en viktig og nødvendig del av en kjede med offentlige tiltak overfor rusmiddelmisbrukere.

I Ot. prp. nr 3 (2002-2003) - Rusreform I – foreslår Regjeringen at ansvaret for å yte spesialiserte helsetjenester og ansvaret for fylkeskommunale institusjoner som i dag yter slike tjenester til rusmiddelmisbrukere, skal gå over til staten ved de regionale helseforetakene. Proposisjonen er lagt fram for Stortinget, men lovendringene er ikke vedtatt. 26. november i år ble det sendt ut et høringsnotat med forslag om at fylkeskommunens resterende ansvar for institusjoner som yter omsorg for og spesialiserte sosiale tjenester til rusmiddelmisbrukere, skal overføres til kommunene – Rusreform II. Departementet har lagt til grunn at det skal fremmes en odelstingsproposisjon med forslag til lovendringer våren 2003.

Departementet legger til grunn at lovendringene vil bli vedtatt i 2003 og at en omorganisering av fylkeskommunens ansvar for institusjoner for rusmiddelmisbrukere gjennomføres med virkning fra 1. januar 2004. I mellomtiden er rettstilstanden og fylkeskommunens ansvar som redegjort for ovenfor.

Departementet understreker derfor at det ikke er anledning for fylkeskommunene til å forskuttere eller tilpasse seg mulige endringer som kan følge av rusreformene. Det forventes derimot at fylkeskommunene på en tydelig måte oppfyller det ansvaret de har etter sosialtjenesteloven kap.7.

I høringsnotatet for Rusreform II er det antydet at staten vil legge regnskapstall for 2002 til grunn for overføring av midler fra fylkeskommunen til hhv stat og kommune (Rusreform I og II). Dersom regnskapstall for 2002 viser vesentlige avvik fra 2001, vil staten måtte se nærmere på beregningsgrunnlaget, og evt. legge tall for tidligere år til grunn.

Departementet vil vurdere å anmode fylkesmennene om å være særlig oppmerksomme på hvordan fylkeskommunene oppfyller ansvaret for institusjoner for rusmiddelmisbrukere i tiden som kommer.

Det vil ikke kunne aksepteres at det fylkeskommunale institusjonstilbudet reduseres i 2003. Dette vil føre til ytterligere belastninger for rusmiddelmisbrukere og deres pårørende. Departementet forventer samtidig at alle offentlige instanser er aktive og lojale medspillere i gjennomføringen av en omorganisering av de fylkeskommunale tjenestene i 2003.

Med hilsen

Tom Rådahl (ef)
Ekspedisjonssjef

Inger Gran
Avdelingsdirektør