Historisk arkiv

Redningsberedskapsutvalgets innstilling levert: Flertallet foreslår store endringer i Sivilforsvaret

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Redningsberedskapsutvalget overleverte i dag, torsdag, sin innstilling til justisminister Odd Einar Dørum. Utvalget mener at landets ulykkesberedskap totalt sett har tilfredsstillende ressurser, men peker på at beredskapen mot terroranslag med ABC-stridsmidler hittil har vært lite tilfredsstillende. (01.11.2001) Rapporten finner du her

Pressemelding

Nr.: 129 - 2001
Dato: 01.11.2001
Kontaktperson: Utvalgsleder Lars Jorkjend, telefon 22 24 53 19

Redningsberedskapsutvalgets innstilling overlevert til Dørum:
Flertallet foreslår store endringer i Sivilforsvaret

Redningsberedskapsutvalget overleverte i dag, torsdag, sin innstilling til justisminister Odd Einar Dørum. Utvalget mener at landets ulykkesberedskap totalt sett har tilfredsstillende ressurser, men peker på at beredskapen mot terroranslag med ABC-stridsmidler hittil har vært lite tilfredsstillende.

Utvalget mener også at varsling, samband og utdanning innen redningstjenesten er områder som er under forbedring. Øvelser, samordning og ledelse samt erfaringstilbakeføring og læring er punkter der ting etter utvalgets mening kan gjøres bedre.

Utvalget anbefaler enstemmig at hovedtrekkene i organiseringen av redningstjenesten beholdes, slik at ansvaret for skadestedsledelse og lokale redningssentraler ligger til politiet, og at også hovedredningsentralene blir lagt under politidirektoratet. Utvalget mener de frivillige organisasjonenes deltagelse er nødvendig får å opprettholde en forsvarlig redningstjeneste.

Det er dissens i utvalget om redningstjenesten oppgaver bør utvides til å omfatte ulykker der liv og helse ikke er i fare. Et flertall mener redningstjenesten bør ha ansvar for aksjonsledelse ved alvorlige ulykker som betyr fare for alvorlig miljøskade eller som truer store materielle verdier. Et mindretall er uenig i en slik utvidelse.

Utvalget anbefaler at de instanser som har ansvaret for ulykkeshåndtering i fredstid også skal ha dette ansvaret i krigstid, og at tjenestepliktige mannskaper kan brukes som forsterkninger for alle disse instanser i så vel fred som krig. Sivilforsvarets rolle som primæransvarlig for brannvesen og redningstjeneste i krig vil etter denne anbefalingen bortfalle.

Det er dissens i utvalget om hvordan forsterkningene skal organiseres. Flertallet foreslår én felles organisasjon lagt under politiet. Ett mindretall foreslår to organisasjoner, én lagt under politiet og én som en statlig forsterkning for brannvesenet. Et annet mindretall foreslår én felles organisasjon, men underlagt et direktorat for samfunnssikkerhet og beredskap. 4 av utvalgets 11 medlemmer vil beholde betegnelsen Sivilforsvaret. De øvrige vil bruke betegnelser som rednings- og beredskapsforsterkning, brannforsterkning og politi/helseforsterkning.

Utvalget ble nedsatt 11. november i fjor for å gjennomgå landets operative rednings- og beredskapsressurser og vurdere om redningstjenestens oppgaver bør utvides til å omfatte innsats i hendelser som ikke innebærer fare for liv og helse. Utvalget skulle også gi anbefalinger om hvordan Sivilforsvarets oppgaver og ansvar bør ivaretas i fremtiden, herunder næringslivets egenbeskyttelse, samt vurdere politireserven og sivile vernepliktige som en mulig beredskapsressurs ved katastrofer i fredstid. Videre skulle eventuelle behov for lovendringer vurderes. Utvalget har 11 medlemmer og har vært ledet av lagdommer Lars Jorkjend.

Hele innstillingen finner du på Justisdepartementets sider på internett