Historisk arkiv

Advokathjelp over disk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Snart kan du få juridisk rådgivning "over disk". Og det skal ikke være dyrt. Justisdepartementet vil nemlig knytte juridisk bistand for folk flest til de offentlige servicekontorene som finnes i mange kommuner. (14.02.2002)

Pressemelding

Nr.: 15 - 2002
Dato: 14.02.2002
Kontaktperson: Avd. dir. Jan Gotaas, tlf. 22 24 52 28

Advokathjelp over disk

Snart kan du få juridisk rådgivning "over disk". Og det skal ikke være dyrt. Justisdepartementet vil nemlig knytte juridisk bistand for folk flest til de offentlige servicekontorene som finnes i mange kommuner.

Hittil er det opprettet offentlige servicekontorer i mellom 150 og 200 kommuner. Regjeringen har som målsetting at det skal opprettes slike kontorer i alle kommuner.

Justisdepartementet vil at innbyggerne også skal få gratis eller rimelig juridisk bistand ved å henvende seg til servicekontoret. Du skal blant annet få hjelp til å sette opp et testament eller en kjøpekontrakt, hjelp i en barnefordelingssak eller hjelp til å fremme en søknad eller en klage til det offentlige. Hittil har du enten måttet klare deg selv eller gå til en advokat. Nå starter prøveprosjekter i flere kommuner.

- Advokathjelpen på offentlige servicekontorer skal være gratis eller i høyden koste noen hundre kroner. Det er viktig for rettssikkerheten at folk har tilgang til god og rimelig juridisk hjelp, sier justisminister Odd Einar Dørum.

Prisen på advokattjenester er så høy at mange ikke har råd til å gå til advokat. Her kommer de offentlige servicekontorene inn. Folk skal kunne henvende seg på kontoret og få den hjelpen de trenger der og da. Må man føre rettssak, vil det fortsatt være mest aktuelt å gå til advokat. Men erfaring viser at de fleste juridiske spørsmål kan løses uten å gå til retten.

- Prøveprosjektene finansieres av Statskonsult. Dersom ordningen viser seg vellykket, kan det bli aktuelt å vri noe av det som i dag bevilges til vanlig offentlig fri rettshjelp over på denne type juridiske tjenester, sier Dørum.