Historisk arkiv

Barns rettigheter i sentrum

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Regjeringen vil ha FNs barnekonvensjon inn i norsk lov. Dette gjøres først og fremst for å signalisere at barn har behov for et ekstra sterkt rettslig vern. En inkorporering av konvensjonen vil også kunne styrke Norges internasjonale arbeid med barns rettigheter (11.06.02).

Pressemelding

Nr.: 67 - 2002
Dato: 11.06.02

Barns rettigheter i sentrum -
Regjeringen vil ha barnekonvensjonen inn i norsk lov

Regjeringen vil foreslå å inkorporere FNs barnekonvensjon i norsk lov, dvs. at konvensjonen vil gjelde som norsk lov. I tillegg vil regjeringen foreslå en rekke andre lovendringer som vil synliggjøre konvensjonens bestemmelser bedre i lovgivningen.

Når regjeringen gjør dette, er det i første rekke for å signalisere at barn, som en særlig utsatt og sårbar gruppe, har et behov for et ekstra sterkt rettslig vern. En inkorporering av barnekonvensjonen vil også kunne styrke Norges internasjonale arbeid med barns

rettigheter. Ved å inkorporere barnekonvensjonen viser Norge tydelig at vi selv tar konvensjonens bestemmelser alvorlig, noe som kan gjøre det lettere å kreve det samme av andre stater.

Regjeringen vil foreslå at FNs barnekonvensjon med tilleggsprotokoller inkorporeres i norsk lov gjennom menneskerettsloven. Dette innebærer at konvensjonen i sin helhet skal gjelde som norsk lov, og at konvensjonens bestemmelser vil gå foran annen norsk lovgivning dersom det skulle oppstå motstrid mellom konvensjonens bestemmelser og denne lovgivningen.

I dag er Den europeiske menneskerettskonvensjon, FN konvensjonen om sivile og politiske rettigheter og FN-konvensjonen om økonomiske og sosiale rettigheter inkorporert i norsk lov gjennom menneskerettsloven.

Regjeringen legger til grunn at norsk lov i all hovedsak oppfyller barnekonvensjonens krav, og til dels også gir barn bedre rettigheter enn det som følger av konvensjonen. Inkorporeringen av barnekonvensjonen vil derfor neppe endre barns rettstilling i Norge. Inkorporeringen vil imidlertid gi en ekstra sikkerhet for at barnekonvensjonens bestemmelser blir overholdt.

Justisdepartementet vil også foreslå endringer i annen lovgivning for å synliggjøre og presisere barnekonvensjonens bestemmelser. Mange av barnekonvensjonens bestemmelser er vage og formålspregede og en synliggjøring og presisering av bestemmelsene vil bidra til at barnekonvensjonen blir praktisert på en god måte i Norge. I denne omgang vil regjeringen først og fremst foreslå bestemmelser som vil bidra til en god oppfyllelse av barnekonvensjonens artikkel 12 om barnets rett til å bli hørt. Det vil bli foreslått endringer i forvaltningsloven, tvistemålsloven, barnevernloven og adopsjonsloven.

Det tas sikte på å fremme forslagene i løpet av sommeren.

Kontaktpersoner:
Ekspedisjonssjef Knut Helge Reinskou, tlf. 22 24 53 77
Lovrådgiver Tonje Meinich, tlf. 22 24 53 73