Historisk arkiv

Ny frist for nordmenn som satt i japansk fangenskap

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Justisminister Odd Einar Dørum setter ny frist til å søke om erstatning for nordmenn som satt i japansk krigsfangenskap. Stortinget vedtok i fjor vår at det skal utbetales erstatning på kr 100 000 til norske statsborgere som satt i japansk fangenskap under 2. verdenskrig og deres etterlatte. Den endelige fristen for å søke er nå satt til 1. juli 2002. (11.03.2002)

Pressemelding

Nr.: 31 - 2002
Dato: 11.03.2002
Kontaktpersoner: Avdelingsdirektør Jan Gotaas, tlf. 22 24 52 28 eller informasjonsrådgiver Espen Strai, tlf. 22 24 51 41

Ny frist for nordmenn som satt i japansk fangenskap

Justisminister Odd Einar Dørum setter ny frist til å søke om erstatning for nordmenn som satt i japansk krigsfangenskap. Stortinget vedtok i fjor vår at det skal utbetales erstatning på kr 100 000 til norske statsborgere som satt i japansk fangenskap under 2. verdenskrig og deres etterlatte. Den endelige fristen for å søke er nå satt til 1. juli 2002.

Opprinnelig var fristen 1. desember 2001. Ved denne fristens utløp var det ikke kommet inn så mange søknader som forventet. Justisministeren ønsker derfor en siste runde nå.

Erstatningen gjelder alle som satt i japansk fangenskap under krigen. Dersom vedkommende ikke lenger er i live, fordeles erstatningen mellom etterlatt ektefelle og etterlatte barn. Det er foreløpig kommet inn 528 søknader, av disse er 121 fra egenberettigede og 407 fra etterlatte.

Omtrent 950 nordmenn satt i japansk fangenskap under 2. verdenskrig. Mange av dem var misjonærer og sjøfolk.

  • Etter krigen flyttet flere av disse personene utenlands. Noen har giftet seg og skiftet navn, og mange har gått bort. Det kan derfor være svært vanskelig å nå alle som er berettiget til erstatning, sier justisminister Odd Einar Dørum. - Det aller beste ville selvfølgelig vært om alle som har krav på erstatning fikk brev om ordningen. Dette viser seg dessverre å være umulig. Vi håper derfor at en ny og utvidet kunngjøring vil bidra til at informasjon om ordningen når de aller fleste som er berettiget, slik at vi kan få satt et verdig punktum for krigsoppgjøret for denne gruppen, avslutter Dørum.

Generell informasjon om erstatningsordningen
Søknadsskjema