Historisk arkiv

Regjeringen skjerper kampen mot datakriminalitet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Regjeringen nedsatte i statsråd i dag et utvalg som skal vurdere lovgivningen om datakriminalitet og reglene om etterforskningen av slike saker. (11.01.2002)

Pressemelding

Nr.: 04 - 2002
Dato: 11.01.2002
Kontaktperson: Førstekonsulent Marius Stub, tlf 22 24 54 89

Regjeringen skjerper kampen mot datakriminalitet

Regjeringen nedsatte i statsråd i dag et utvalg som skal vurdere lovgivningen om datakriminalitet og reglene om etterforskningen av slike saker.

- Bruken av datateknologi har medført at samfunnet i dag er mer sårbart enn før. Datakriminalitet kan begås uhindret av landegrenser, og kan ramme vesentlige samfunnsinteresser. For å møte de alvorlige utfordringer utviklingen stiller oss overfor, er det viktig å tilpasse lovverket til dagens situasjon, sier justisminister Odd Einar Dørum.

Norge undertegnet i fjor Europarådets konvensjon om IKT-kriminalitet. Utvalget skal vurdere hvilke lover som må endres som følge av dette.

- Siden denne konvensjonen vil bli et viktig redskap for å bekjempe datakriminalitet i tiden fremover, ser jeg det som viktig at den så snart som mulig blir gjennomført i norsk rett. Regjeringen har derfor bedt utvalget avgi en delinnstilling om gjennomføringen innen årets utløp, fortsetter Dørum.

Datakrim-utvalget skal også se om det som er nødvendig å endre flere lover enn konvensjonen krever. Dette gjelder bl.a. spørsmål om politiet har god nok mulighet til å kreve at ulovlig materiale fjernes fra internettet (f eks barnepornografi).

- Etter mitt syn vil utvalget yte et vesentlig bidrag i kampen mot datakriminalitet. Men hensynet til kriminalitets-bekjempelsen må her som ellers veies mot hensynet til den enkeltes personvern og rettssikkerhet. Fordi dette reiser vanskelige spørsmål, skal utvalget uttrykkelig gjøre rede for hvordan disse hensynene berøres og for hvordan de bør veies mot hverandre, avslutter Dørum.

Utvalget skal levere en delinnstilling innen 31.12 2002 og en endelig innstilling 31.12.2003.

Utvalget skal ledes av sorenskriver Stein Schjølberg (Moss). I tillegg deltar førstestatsadvokat Inger Marie Sunde (ØKOKRIM), rådgiver Beate S. Dagslett (Datatilsynet), teknologidirektør Berit Svendsen (Oslo), forbrukerombud Bjørn Erik Thon (Forbrukerombudet), advokat Benedict de Vibe (Bærum), seniorrådgiver Christina Christensen (Samferdselsdepartementet) og førstekonsulent Marius Stub (Justisdepartementet).