Historisk arkiv

Sikkerhetsdirektoratet til Tønsberg

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Regjeringen foreslår at det nye direktoratet for beredskap og samfunns- sikkerhet som skal opprettes, legges til Tønsberg.

Pressemelding

Nr.: 100
Dato: 05.12.2002

Nytt sikkerhetsdirektorat til Tønsberg

Regjeringen foreslår at det nye direktoratet for beredskap og samfunns- sikkerhet som skal opprettes, legges til Tønsberg.

Det nye direktoratet skal utgå fra dagens Direktorat for sivilt beredskap (Oslo) og Direktoratet for brann- og elsikkerhet (Tønsberg). Etableringen imøtekommer Stortingets ønske om et slagkraftig sikkerhetsdirektorat, og er et viktig skritt i retning av ytterligere styrking av landets beredskap, sier justisminister Odd Einar Dørum.

Et tungt sikkerhetsmiljø blir nå etablert i Tønsberg med fagansvar innen blant annet brannvesen, sivilforsvar, storulykker og nasjonal beredskap. Denne samlingen av faglige ressurser legger til rette for at både statlige og kommunale beredskapsressurser kan bli sett under ett.

Oppgaver og ressurser som i dag hører til Direktoratet for brann- og elsikkerhet (DBE) skal i det vesentlige overføres til det nye sikkerhetsdirektoratet. Oppgavene til nåværende Direktoratet for sivilt beredskap skal også inngå. Det nye direktoratet får tilført flere oppgaver enn det som ble skissert i Sårbarhetsmeldingen, St.meld. nr. 17 (2001-2002). Etableringen er en naturlig konsekvens av de signaler Stortinget ga under behandlingen av denne meldingen. Blant annet understreket komiteene sterkt at dette reelt sett må være et nytt direktorat og at det samlede ansvaret for brann sammen med ansvaret for storulykker, bør overføres til det nye direktoratet.

Ved at DBEs oppgaver og ressurser i det vesentlige overføres til det nye direktoratet, reverseres således ikke den samlingen av det brann- og elfaglige sikkerhetsmiljøet som ble gjennomført ved fusjonen mellom DBE og Produkt- og eltilsynet i 2001. Når det gjelder Næringslivets sikkerhetsorganisasjon (NSO), som utøver tilsyn med utvalgte industrivernpliktige bedrifter, blir organisasjonen og dens statlige myndighetsutøvelse lagt til det nye direktoratet under Justisdepartementet.

- Etableringen av det nye sikkerhetsdirektoratet imøtekommer i stort grad Sårbarhetsutvalgets ønske om en bred samling av sikkerhetsfaglige miljøer. Vi blir godt organisert til å gjøre den enkeltes hverdag tryggere, samfunnet noe mindre sårbart og vi kan bedre møte fremtidens sikkerhetsutfordringer, sier justisminister Odd Einar Dørum. Regjeringen tar sikte på å etablere det nye sikkerhetsdirektoratet allerede fra 1. juli 2003. Inntil det blir samlokalisert i Tønsberg 2. halvår 2004 vil det være delt mellom Oslo og Tønsberg.