Historisk arkiv

Styrker kriminalomsorgen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Mindre kø, økt rehabilitering. I regjeringens forslag til budsjett for justis- og politisektoren er kriminalomsorgen, nye rettssikkerhetsordninger, rettshjelp og sikkerhet og beredskap prioriterte områder.(08.10)

St.prp. 1 – Forslag til budsjett for justissektoren
St.prp. 1 – Forslag til budsjett for Svalbard
Justisdepartementets temaside om Statsbudsjettet med spørsmål og svar, geografisk oversikt, oversikt over fagproposisjoner og lenker til andre departementer

Pressemelding

Nr.: 75- 2003
Dato: 08.10.2003

Styrker kriminalomsorgen

Mindre kø, økt rehabilitering

- Skal vi bekjempe kriminaliteten effektivt, er det nødvendig å sikre en god kriminalomsorg, sier justisminister Odd Einar Dørum. De prioriterte områdene i budsjettforslaget for justis- og politisektoren er kriminalomsorgen, nye rettssikkerhetsordninger, rettshjelp og sikkerhet og beredskap.

Offensiv mot soningskøen

Soning raskt etter domfellelse kan være avgjørende for å hindre at det begås ny kriminalitet og for at straffen fungerer rehabiliterende. Regjeringen fortsetter i kommende års budsjett offensiven med å skaffe til veie flere sonings- og varetektsplasser, og øker kriminalomsorgens budsjett med 8,2 prosent. Tiltak iverksatt i 2002-03 som totalt gir 129 plasser videreføres. I tillegg opprettes 116 plasser i 2004. Praktisering av fremskutt løslatelse med noen dager, tilsvarer en frigjort kapasitet på anslagsvis 92 plasser. Tiltak iverksatt av regjeringen i perioden 2002-04 tilsvarer til sammen anslagsvis 396 plasser.

Regjeringen legger for neste år opp til bruk av modulfengsel, en nyskapning i norsk kriminalomsorg. Modulfengsel består av flere moduler som raskt settes sammen til et fengsel, og hvor størrelsen kan varieres etter behov. Modulfengsel vil bli opprettet i tilknytning til Bergen, Kongsvinger (Vardåsen), Trondheim og Skien fengsel. Slike moduler er allerede midlertidig i bruk ved Tromsø fengsel i tilknytning til rehabiliteringen av fengslet.

mill. kr

Saldert budsjett

Forslag

Pst. endr.

Betegnelse

2003

2004

03/04

Programområde 06 Justissektoren

06.10 Administrasjon

203,0

207,1

2,1

06.20 Rettsvesen

1 431,4

1 406,2

-1,8

06.30 Kriminalomsorg

1 827,7

1 978,4

8,2

06.40 Politi og påtalemyndighet

7 150,7

7 289,8

1,9

06.50 Redningstjenesten, samfunnssikkerhet og beredskap

719,6

1 169,0

62,4

06.60 Andre virksomheter

546,9

577,2

5,5

06.70 Fri rettshjelp, erstatninger, konfliktråd m.m.

800,9

925,6

15,6

06.80 Svalbardbudsjettet

112,2

119,2

6,2

Sum Justissektoren

12 792,5

13 672,4

6,9

Sum JD

12 792,5

13 672,4

6,9

Hovedtall, Justisdepartementets budsjett

Den nominelle veksten i budsjettforslaget for justissektoren i 2004 er ca 880 mill. kr (6,9%). Korrigert for rammeoverføringer fra andre departementer på til sammen knapt 500 mill. kr, utgjør veksten om lag 380 mill. kr (3%). De største rammeoverføringene kommer fra Forsvarsdepartementet (231,1 mill. kr) ifm. at budsjetteringen av den statlige redningshelikoptertjenesten er samlet under Justisdepartementet fra 01.01. 2004, og fra Arbeids- og administrasjonsdepartementet (175,8 mill. kr) ifm. at ansvaret for det tidligere Direktoratet for brann- og elsikkerhet og Norges Brannskole er overført til Justisdepartementet.

Regjeringens grep med en skjerpet gjengangerstraff og fremheving av bruk av tilståelsesrabatten er også ment å være viktige bidrag i kampen mot blant annet volds- og vinningskriminalitet og vil i sum også kunne gi et redusert trykk på straffesakskjeden. Dette bidrar igjen til å trygge folks hverdag.

Fjorårets styrking av innholdet i straffegjennomføringen på 14 mill kr gjennom satsing på tilbud til voldsdømte, økt bruk av §12 soning (soning i behandlingsinstitusjon) og innføring av landsdekkende promilleprogram videreføres. I tillegg foreslås det en ytterligere styrking av innholdet i straffegjennomføringen, særlig for voldsdømte, med 5 mill. kr i 2004. Det høye aspirantopptaket ved kriminalomsorgens utdanningssenter foreslås videreført i 2004 for å dekke bemanningsbehov som følge av kapasitetsutvidelser.

Kamp mot vold

Regjeringen ønsker å særlig prioritere kampen mot vold. Derfor er det satt konkrete resultatmål for saksbehandlingen i voldssaker. Målet er at politiet skal ta en påtalemessig avgjørelse i løpet av 90 dager, og i løpet av seks uker når den mistenkte gjerningspersonen er mindreårig. I de prioriterte sakene om legemsfornærmelse med skadefølge er saksbehandlingstiden redusert fra 233 dager i 2000 til 130 dager i 2002.

Satsingen på å bekjempe vold i nære relasjoner fortsetter. Regjeringen vil legge fram en ny handlingsplan mot vold mot kvinner og barn i november inneværende år.

Regjeringen vil i 2004 opprette et nasjonalt kompetansesenter om vold og traumer. Det er behov for å styrke og samle kompetansen og å forene ulike fagdisipliner som jobber innen feltet. Senteret skal drive tverrfaglig forskning, utdanning og veiledning. Tre eksisterende kompetansesentra skal inngå i det nye senteret. De tre er Kompetansesenter for voldsofferarbeid, Nasjonal ressurssenter for seksuelt misbrukte barn og Psykososialt senter for flyktninger.

Behandlingen av voldsoffersøknader i første instans sentraliseres nå til kontoret for voldsoffererstatning i Vardø. Kontoret ble opprettet 1. september i år, og vil i løpet av 2004 ha 14 ansatte. Kontoret skal sikre en raskere og bedre saksbehandling med større grad av likebehandling av søknadene.

Politi og påtalemyndighet

Regjeringen foreslår et politibudsjett som skal gjøre det mulig å videreføre det samlede aktivitetsnivået på tilnærmet samme nivå som i 2003. Regjeringen legger opp til at politiet beholder effektiviseringsgevinsten i forbindelse med Politireformen. I politibudsjettet for 2004 er det satt av mer midler til politiets arbeid med sikkerhet og beredskap i Oslo og til asyl- og utlendingsfeltet.

Regjeringen oppretter et nytt politiorgan for koordinering og gjennomføring av uttransportering av asylsøkere og kriminelle utlendinger, Asytrans. For å verne asylinstituttet og for å sikre at Norge kan være en nødhavn for mennesker som er reelt på flukt, er det viktig at vi tar grep slik at de som ikke tilfredsstiller kravene til å få asyl eller oppholdstillatelse i Norge transporteres raskt ut.

For å kunne styrke kampen mot kriminalitet trenger politiet flere polititjenestemenn. Det opprettes derfor to nye klasser med ca 50 studenter på Politihøyskolen. Studentkullet vil da bestå av 290 studenter.

Regjeringen ønsker å frigjøre tjenestemenn fra rene transportoppdrag og på den måten bidra til at flere tjenestemenn kan settes aktivt inn i kriminalitetsbekjempelsen. I tillegg forventes kapasitetsutvidelsene i kriminalomsorgen å redusere behovet for transportoppdrag for politiet.

Regjeringen legger opp til, i samarbeid med Riksadvokaten, at bestemmelsen om tilståelsesrabatt i straffeloven skal brukes langt mer aktivt for å redusere presset på straffesakskjeden. Tilståelsesdommer medfører også raskere overføring til soning, noe som igjen gir bedret mulighet til rehabilitering.

Regjeringen vil i løpet av 2005 legge fram en stortingsmelding som inneholder både evalueringen av politireformen, en vurdering av politietatens kompetanse, rekruttering og bemanning og en gjennomgang av politirollen.

Modernisering

Regjeringen foretar en rekke strukturgrep for å modernisere og effektivisere justissektoren. Førsteinstans domstoler (tingrettene) slås sammen (fra 92 til 66), og tinglysing av fast eiendom flyttes fra domstolene til Statens Kartverk. Konfliktrådene overtas av staten fra 1.1.2004. Det nye Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap samlokaliseres i Tønsberg ved årsskiftet 2004/2005. Regjeringen har også foreslått en ny organisering av et eget etterforskningsorgan for politi- og påtalemyndigheten. Forslaget er nå til behandling i Stortinget.

Rettssikkerhet

Inntektsgrensene for å motta fri rettshjelp er hevet til 230.000 kroner og egenandelen er tatt bort. Dette skjedde med virkning fra 1. september i 2003. Disse forbedringene i rettshjelpsordningene krever en budsjettøkning på 54,5 mill. kr.

Andre forbedringer i samfunnets rettsikkerhetsgarantier er etableringen av kommisjonen for begjæring om gjenopptakelse av straffesaker og iverksettelse av nye regler om erstatning etter uberettiget straffeforfølgelse. Til sammen er bevilgningen i 2004 økt med om lag 11 mill. kr. til disse tiltakene.

Sikkerhet og beredskap

Den nye trusselsituasjonen stiller oss ovenfor nye utfordringer. Regjeringen øker bevilgningen til Oslo politidistrikt for å dekke merutgifter til sikkerhets- og beredskapstiltak. Politihelikoptertjenesten i Oslo-området som ble etablert 01.09.2003 videreføres i 2004. Det er videre lagt inn 14,5 mill. kr for å innføre døgnkontinuerlig tilstedevakt (15 minutters reaksjonstid) ved redningshelikopterbasen på Sola med sikte på etablering 01.01.2004.

Det nye Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap ble etablert 1. september 2003. Direktoratet samlokaliseres i Tønsberg ved årsskiftet 2004/2005. Antall sivilforsvarskretser reduseres fra 40 til 20 fra 01.01. 2004.

Dagens Sea King redningshelikoptre planlegges erstattet av nye redningshelikotre innen 2010. Justisdepartementet arbeider med å vurdere hva slags materiell som best kan erstatte dagens, og hensiktsmessige helikoptre vil anskaffes og fases inn så snart som mulig. Regjeringen vil komme tilbake til omtale av saken for Stortinget høsten 2003.

Nødnettprosjektet

Regjeringen har satt av 35,8 millioner kroner til videre arbeid med et nytt mobilt kommunikasjonssystem for nødetatene. Prosjektet har blitt utvidet i omfang på grunn av behov for å vurdere alternative utbyggingsformer, blant annet trinnvis utbygging og realisering ved tjenestekjøp. Justisdepartementet arbeider videre med spørsmålet om hvordan et nytt nødnett kan realiseres, og vil komme tilbake til saken så snart nødvendige avklaringer foreligger.