Historisk arkiv

Asylsøkere og uttransportering

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Det er beregnet at 16.000 personer vil søke om asyl i Norge i løpet av 2003. Flertallet får avslag, og det planlegges derfor uttransportering av anslagsvis 10 500 personer.(20.08)

Asylsøkere og uttransportering

Hvor mange asylsøkere kommer til Norge?

Det er beregnet 16.000 asylsøkere inn til Norge i løpet av 2003. De fleste ankommer i busser, biler og tog fra Sverige via Østfold (ca. 80%). Hele 87% melder seg for politiet i Oslo hvor de blir registrert med fingeravtrykk og foto, og deretter overført til UDIs mottak på Tanum. 90 % av asylsøkerne har ikke pass eller annen ID når de melder seg hos politiet. Grensenære kontroller viser at stoppes disse på grensen finner man pass eller ID på over halvparten.

Økte utgifter

Antall av åpenbart ubegrunnede asylsøkere (særlig fra Øst-Europa) har gått kraftig ned etter tiltak fra KRD (kortere saksbehandlingstid, informasjon via TV i utlandet, ingen dagpenger etter endelig avslag mv). Asylsøkerne plasseres også på ulike typer mottak i forhold til standard og beliggenhet om de er åpenbart grunnløse eller ikke. Det er økende problemer med å få bosatt de som får opphold i kommunene. Dette medfører økte mottaksutgifter.

Tilbakesendelse

Flertallet av asylsøkerne (70-80 %) får avslag på asyl eller opphold på humanitært grunnlag. De får da bare mat og hygienepakker på mottaket. De oppfordres til å dra tilbake frivillig, og staten har avtale med den internasjonale organisasjonen IOM for hjelp til frivillig utsendelse.

De fleste vil ikke reise frivillig, og man er da avhengig av politiets uttransport. Den største hindringen for tilbakesendelse er at riktig identitet ofte er vanskelig å fastslå, som resulterer i at nødvendig reisedokumenter ikke kan fremskaffes. KRD har inngått tilbaketakelsesavtaler med flere land for å lette uttransport uten krav til slike dokumenter. I tillegg kan utsendelse ofte bli stilt i bero på grunn av forholdene i hjemlandet (krig mv.).

Politiet og IOM planlegger å uttransportere 10 500 utlendinger i 2003 (1.500 asylsøkere antas å reise frivillig, politiet vil uttransportere 6.400 asylsøkere, og 2.600 andre utlendinger i bortvisnings- og utvisningssaker). Kriminelle personer prioriteres først. Arbeidet med uttransport ledes av et eget prosjekt (AsyTrans) underlagt Politidirektoratet.

2.500 utlendinger venter på uttransport. Årsaken er i hovedsak problemer med å finne asylsøkerens riktige identitet, og manglende vilje hos mottagerland til å inngå tilbaketakelses-avtaler med Norge (UD og KRD arbeider med dette).

Hvor mange forsvinner?

Totalt sitter det ca. 16.000 i asylmottak. Hver måned forsvinner 500 utlendinger fra mottakene. De fleste antas å forlate Norge til hjemlandet eller et annet land. Noen livnærer seg av svart arbeid. Noen begår kriminalitet, særlig vinningskriminalitet.

Et økende antall utlendinger tar ulovlig opphold i Norge uten å registrere seg som asylsøkere. Dette antas å være utlendinger med avslag i annet europeisk land, personer som oversitter visumfrist eller personer som ikke er registrert noe sted.

Revidert nasjonalbudsjett 2003

En økning på 742,6 millioner kroner er bevilget til asylfeltet (gjennom Kommunal- og regionaldepartementets budsjett). Denne økningen har medført utvidelse av statsbudsjettet med 316,9 mill. kr. Det resterende beløpet er finansiert ved kutt i bistandsrammen (418 mill. kr) og ved reduksjon i Utlendingsnemndas driftsutgifter (7,8 mill. kr).

I tillegg er det vedtatt økning på 88,5 mill. kr på Justisdepartementets budsjett, til uttransportering (kap. 440, post 1 og 21). Det også vedtatt økning på 275 mill. kr på Utdanningsdepartementets budsjett til norskundervisning for voksne innvandrere (kap. 254, post 60).

Den totale bevilgningsøkningen i revidert nasjonalbudsjett finansiert over statsbudsjettet blir dermed på 680,4 mill. kr. Økningen knyttet til Utlendingsdirektoratets mottaksdrift, saksbehandlingskapasitet og til politiets uttransportering, er helt nødvendige for å kontrollere tilstrømning av asylsøkere og for å sikre rask, korrekt og effektiv asylsaksbehandling.

Uten denne budsjettøkningen ville utsendelsen av asylsøkere og utlendinger blitt sterkt redusert og man ville manglet mottaksmidler som ville gjort at flere tusen utlendinger måtte settes på gaten.

Andre tiltak fra regjeringen:

  • Andelen asylsøkere med åpenbart grunnløse søknader er sterkt redusert ved ovennevnte tiltak
  • Arbeidet mot organisert menneskesmugling er intensivert
  • Dagpenger bortfaller ved endelig avslag
  • KRD arbeider med asylbehandling for åpenbart grunnløse gjennom ”48-timers ordning” og et særskilt mottak for disse
  • Nytt datasystem (DUF) vil gi bedre og raskere oppfølging i utlendings- og flyktningesaker
  • Flere aksjoner mot arbeidsgiver som utnytter utlendinger uten arbeidstillatelse er igangsatt (særlig i restaurant- og anleggsbransjen)
  • Avtale med organisasjonen IOM om frivillig utsendelse er inngått
  • Norge har inngått tilbaketakelsesavtale med bl.a. Romania, og arbeider med flere andre land (uten krav om fastlagt identitet med reisedokumenter for hjemsendelse)
  • Innføring av fingeravtrykksystemet Eurodac (som avslører umiddelbart om asylsøkeren er tidligere registrert i et annet vesteuropeiske land (Dublin-land)
  • Politiet er helt à jour med registrering (med foto og fingeravtrykk) i alle utlendingssaker.
  • Politiets grensenære kontroller for å avsløre menneskesmugling og uriktig identitet er intensivert. To spesiallagde kontrollstasjoner er utplassert på Østlandet.
  • Utsendelse av asylsøkere med avslag og andre (utvisning og bortvisning) er samlet i et eget nasjonalt prosjekt AsyTrans for å effektivisere og øke utsendelsen
  • Politiet og IOM planlegger å uttransportere 10.500 utlendinger i 2003
  • Bestemmelsen om politiets utlendingsinternat i utlendingsloven § 37 d (pågrepet for uttransport/fengslet pga uriktig eller manglende identitet) vil snart bli satt i kraft, og kapasiteten på anlegget på Trandum fordobles i løpet av 2003