Historisk arkiv

Ny Inkassoklagenemnd

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

En ny klagenemnd for inkassosaker er opprettet. - Dette innebærer en klar styrking av forbrukernes stilling, sier justisminister Odd Einar Dørum. (21.03)

Pressemelding

Nr.: 13 - 2003
Dato: 21.03.2003

Økte forbrukerrettigheter:

Ny Inkassoklagenemnd i dag

For å styrke forbrukerens stilling overfor inkassoforetak er det i dag opprettet klagenemnd for inkassosaker. – Nemnda vil gi forbrukerne en enkel og billig klagemulighet. Dette innebærer en klar styrking av forbrukernes stilling, sier justisminister Odd Einar Dørum.

Forbrukere kan fra 1. april bringe inkassotvister inn for nemnda, som er opprettet av Forbrukerrådet og Norske Inkassobyråers Forening. Endringer i loven gjør at Kredittilsynet nå kan sette som et vilkår for inkassobevilgning at inkassoforetaket blir med i ordningen.

Justisminister Odd Einar Dørum mener det er svært viktig at klagenemnda for inkassosaker er etablert. – Mange av dem som får inkassokrav imot seg er ikke i stand til å bære omkostningene ved en vanlig rettssak. Inkassoklagenemnda vil gi forbrukerne mulighet til å få sakene sine vurdert, uten risiko for å betale saksomkostninger, understreker Dørum.

Dørum peker videre på at tvister knyttet til inkassoloven i liten grad har vært prøvd for domstolene. Mangelen på rettspraksis gjør at en rekke spørsmål fremdeles står uavklarte. Opprettelsen av en inkassoklagenemnd vil bidra til klargjøring og presisering av inkassoloven, og styrke skyldnernes stilling overfor inkassoforetak.

Opprettelsen av inkassoklagenemnda vil også bidra til en mer effektiv håndheving av kravet til god inkassoskikk. Inkassoloven fastsetter nå at nemndas uttalelser skal rapporteres til Kredittilsynet. Dette vil synliggjøre tilfeller der inkassoloven er overtrådt. Gjennom rapporteringen vil Kredittilsynet kunne vurdere behovet for å iversette sanksjoner overfor det aktuelle inkassoforetaket. Inkassoforetak som har gjort seg skyldige i grove brudd på kravet til god inkassoskikk, kan blant annet bli pålagt å dekke nemndas kostnader i den aktuelle saken. Dette innebærer en styrking av sanksjonssystemet i inkassoloven.