Historisk arkiv

Et krafttak for juridisk forskning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

- Det er for lite juridisk forskning. Et ekstra krafttak er nødvendig for å unngå at vi blir stående uten nødvendig juridisk kompetanse, sier justisminister Odd Einar Dørum.(26.01)

Pressemelding

Nr.: 7 - 2004
Dato: 26.01.2004

Et krafttak for juridisk forskning

- Det er for lite juridisk forskning. Et ekstra krafttak er nødvendig for å unngå at vi blir stående uten nødvendig juridisk kompetanse, sier justisminister Odd Einar Dørum, som legger frem en forskningspolitisk uttalelse.

Les uttalelsen fra Justisdepartementet januar 2004 om behovet for sterkere satsing på juridisk forskning.

Justisminister Dørum ønsker mer samarbeid bl.a. med Norges Forskningsråd og ber om et møte sammen med ledelsen ved de juridiske fakultetene.

- Det er et tankekors at vi har svak kunnskap om virkningen av lover og regler, all den tid demokratiet blant annet kjennetegnes ved at styring særlig skjer ved hjelp av økonomiske virkemidler - og lover og regler, sier Dørum. Også flere av Maktutredningens konklusjoner peker mot mer nødvendig forskning omkring demokratiet og om for eksempel innbyggernes rettslige og demokratiske rettigheter og plikter.

Departementet ber de miljøene som finansierer og styrer norsk forskning om å få øynene opp for det juridiske forskningsbehovet som bl.a. følger av EØS-avtalen og internasjonale menneskerettigheter. Globaliseringen fører til at regelmengden vokser i økende tempo og at reglene stadig endres. Det som var riktig i går, kan derfor være galt i dag, og de juridiske profesjonene klarer ikke å henge med i denne utviklingen uten større forskningsinnsats.

Flere internasjonale domstoler avsier årlig et stort antall dommer med direkte betydning for norsk rett. Stortinget har de siste tiårene vedtatt nye lover på viktige rettsområder og stadig større deler av det norske lovverket anvendes i lys av internasjonale regler. Dette er også et område som krever juridisk forskning om blant annet rettspraksis og tolkning, heter det fra Justisdepartementet.

Kontaktperson: Lovrådgiver Ørnulf Røhnebæk, 22 24 53 80