Historisk arkiv

Felles havarikommisjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Regjeringen foreslår i statsråd 4. juni de nød-vendige lovendringer for å etablere en fast undersøkelseskommisjon for ulykker til sjøs. - Dette vil sikre og utvikle kompetansen på området, sier justisminister Dørum (04.06)

Pressemelding

Nr.: 49 - 2004
Dato: 04.06.2004

Felles havarikommisjon

Regjeringen foreslår i statsråd 4. juni de nødvendige lovendringer for å etablere en fast undersøkelseskommisjon for ulykker til sjøs. Kommisjonen blir felles med havarikommisjonen for jernbane og i sivil luftfart. Lovendringene vil omfatte sjøloven og enkelte andre lover.

- Dette representerer de siste nødvendige forslag til lovendringer i arbeidet med en fast, felles havarikommisjon. Det vil sikre og utvikle kompetansen på området. En felles havarikommisjon vil samle all kompetanse om transportulykker ett sted, noe som særlig er viktig for bedre å kunne forebygge slike ulykker og tap av menneskeliv, sier justisminister Odd Einar Dørum.

Bakgrunnen for forslaget ligger i Regjeringens Sem-erklæring hvor man gikk inn for en felles ulykkeskommisjon for de ulike transportsektorene og i Sjølovkomiteens utredning NOU 1999:30. Sjølovkomiteen foreslo en fast undersøkelseskommisjon for sjøulykker i stedet for dagens ordning med sjøforklaring ved domstolene. Komiteen pekte også på spørsmålet om en felles havarikommisjon for transportsektoren. En arbeidsgruppe nedsatt av Samferdselsdepartementet foreslo i februar 2002 å opprette en slik felles havarikommisjon for sivil luftfart, jernbane, sjø og veg med utgangspunkt i Havarikommisjonen for sivil luftfart og jernbane.

Den nye faste havarikommisjonen vil styrke arbeidet med å undersøke sjøulykker og dermed også det forebyggende sjøsikkerhetsarbeidet. Undersøkelsene skal i samsvar med internasjonale retningslinjer ta sikte på å klarlegge årsakene til ulykken. I rapport om ulykken skal kommisjonen også gi tilråding om tiltak som kan være aktuelle for å unngå lignende ulykker i fremtiden. Spørsmål om å fastslå skyld og ansvar faller utenfor havarikommisjonens oppgave. Det er politi og påtalemyndighet som skal etterforske og ta stilling til mulige straffbare forhold ved ulykken.

Sjøfartsulykker undersøkes i dag av domstolene, ved sjøforklaring. Denne ordningen foreslås opphevet. Det har lenge vært misnøye med den, bl.a. fordi undersøkelsene ikke blir grundige nok, og Stortinget tok initiativ til at Sjølovkomiteen fikk i oppdrag å vurdere ordningen. Med den lovendringen som Regjeringen nå foreslår, kan også undersøkelser av sjøulykker legges inn under den felles Havarikommisjonen for sivil luftfart og hendelser innen jernbanesektoren.

Ot.prp. nr. 78 (2003-2004)

Om lov om endringer i lov 24. juni 1994 nr. 39 om sjøfarten (sjøloven) og enkelte andre lover