Historisk arkiv

Forbudet mot voldsfilm

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Filmklubber og andre voksengrupper skal på strenge vilkår igjen få vise ulovlig voldsfilm offentlig. Hensikten med regjeringens forslag er bl.a. å øke mulighet for debatt om voldsfilmer og ha kontroll over visningene.

Pressemelding

Nr.: 6 - 2004
Dato: 23.01.2004

Om forbudet mot voldsfilm

Regjeringen foreslår at filmklubber og andre voksengrupper på strenge vilkår igjen skal få vise ulovlig voldsfilm offentlig. Hensikten er bl.a. å øke mulighet for debatt om voldsfilmer og ha kontroll over visningene. Visning skal kun skje når ingen under 18 år er tilstede, når stedlig politi er varslet på forhånd og når visningen ikke har et kommersielt formål. Det er Stortinget som har bedt regjeringen komme med forslag til endringer.

Det er i dag ikke satt grense for hvilke grove voldsskildringer som kan sees i privat sammenheng. Det er heller ikke forbud mot å kjøpe slike filmer til privat bruk fra utlandet. Samtidig er det totalforbud mot alle former for offentlig visning, når det i ”underholdningsøyemed er gjort utilbørlig bruk av grove voldsskildringer”. Det finnes derfor grove voldsfilmer i privat omløp som det kan være behov for offentlig debatt om. Forslaget gjør det mulig for bl.a. foreldregrupper å se voldsskildringer som skal debatteres. Også filmklubber kan ha slike behov.

Ifølge forslaget er offentlig visning av ellers forbudte voldsfilmer kun tillatt når:

a) framvisningen skjer utenfor næring,

b) framvisningen kun overværes av personer som har fylt 18 år,

c) framvisningen skjer i lokaler der den ansvarlige kan kontrollere at alle er over 18 år,

d) framvisningen skjer etter at det er sendt melding til politiet i distriktet der visningen skal skje, med opplysning om sted, tidspunkt og navn på visningsansvarlig over 18 år.

Hvis forslaget vedtas, vil rettstilstanden i hovedsak bli slik den var mellom 1988 og 1998, men myndighetene vil nå få bedre kontroll med når og hvor visninger skjer. For personer under 18 år blir det ingen endret tilgang til grove voldsskildringer. Forslaget er derfor i tråd med regjeringens andre tiltak for å skjerme barn og unge mot vold i billedmediene.

Les Ot.prp.nr. 32 (2003-04)

Kontaktperson: Lovrådgiver Ørnulf Røhnebæk, 22 24 53 80.