Historisk arkiv

Bedre vern av barn på nett

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

– Besøker du regelmessig nettsider som har seksuelle bilder av unge gutter og jenter risikerer du nå å få fengselsstraff, sier justisminister Odd Einar Dørum. I dag trer en ny lovparagraf om seksuelle fremstillinger av barn i kraft. (20.05)

Pressemelding

Nr.: 38 – 2005
Dato: 20.05.2005

Bedre vern av barn på nett

Besøker du regelmessig nettsider som har seksuelle bilder av unge gutter og jenter risikerer du nå å få fengselsstraff, sier justisminister Odd Einar Dørum.Fra i dag trer en ny lovparagraf om seksuelle fremstillinger av barn, blant annet bilder, i kraft.

Den nye lovparagrafen er en utvidelse av straffeloven som gjør det ulovlig regelmessig å gjøre seg kjent med nettsider med fremstillinger av seksuelle overgrep mot barn eller fremstillinger som seksualiserer barn. Å laste ned slikt materiale er allerede ulovlig. Lovparagrafen er medienøytral. Alle fremstillingsformer, også lyd og tekst, er omfattet. Paragrafen rammer uavhengig av om sidene er gratis eller ikke.

Gjennom arbeidet til organisasjonen BarneVakten, er Justisdepartementet kjent med blant annet nettsider der unge gutter og jenter legger ut dristige, seksuelle bilder av seg selv. Regelverket rammer også de som "overlater til andre" eller "søker å utbre" fremstillinger som seksualiserer barn. Således vil denne paragrafen også kunne ramme dem som oppretter slike nettsteder hvor barn legger ut seksualiserte bilder av seg selv. All befatning med materiale som seksualiserer barn, representerer en seksuell utnyttelse av barn, sier Dørum.

Straffelovens § 204 omhandler fremdeles pornografi og er videreført fullt ut. Det nye er at en løfter fremstillinger av seksuelle overgrep mot barn, eller fremstillinger som seksualiserer barn, ut i eget straffebud i § 204a. Seksuelle overgrep mot barn rammes også av andre og strengere straffebud (for eksempel voldtekt (§ 192), eller seksuelle overgrep mot barn (§§ 195, 196)).

Fremstillinger som seksualiserer barn vil ofte være dokumentasjon på overgrep, og den videre kontakten med disse fremstillingene kan virke som et fortsatt overgrep, og etterspørsel etter slikt materiale legger grunnlaget for nye overgrep.