Historisk arkiv

Tilsyn med kameraovervåking

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Justisdepartementet foreslår at kommuner som ønsker det får ansvar for å føre tilsyn med kamera-overvåking. Begrunnelsen er at kommunene bør få mulighet til selv å ta stilling til personvernspørsmål som berører innbyggerne. (08.03)

Foreslår at kommuner kan føre
tilsyn med kameraovervåking

Justisdepartementet foreslår at kommuner som ønsker det skal få ansvar for å føre tilsyn med kameraovervåking i kommunen.Departementet foreslår også at kommunen selv skal bestemme om denne type overvåking krever forhåndsgodkjenning.

KameraovervåkingDette betyr at en kommune for eksempel kan bestemme at visse områder i kommunen ikke skal overvåkes, eller at det bare skal benyttes et bestemt antall kameraer.

Etter gjeldende rett er det Datatilsynet som fører tilsyn med og håndhever reglene om kameraovervåking (fjernsynsovervåking) i personopplysningsloven. Slik overvåking er meldepliktig, men ikke konsesjonspliktig.

– Forslaget er særlig begrunnet med ønsket om å la kommunene selv få en mulighet til å ta stilling til personvernspørsmål som berører innbyggerne i kommunen, sier justisminister Odd Einar Dørum.

Forslaget om endring av personopplysningsloven sendes nå ut på høring. Det er en del av et omfattende arbeid med å etterkontrollere loven for blant annet å se om det er behov for lovendringer.

I den samme høringen foreslår Justisdepartementet at Statens innkrevingssentral bør overta ansvaret for å inndrive tvangsmulkt som er ilagt etter personopplysningslovens paragraf 47. I dag må tvangsmulkt inndrives på linje med andre pengekrav etter reglene i tvangsfullbyrdelsesloven.

Mer informasjon:

Publisert: 08.03.2005