Historisk arkiv

Namsos får viktig pilotprosjekt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Regjeringen har besluttet at det skal settes i gang et pilotprosjekt i Namsos for å prøve ut en felles nødmeldesentral og felles nødnummer for politi, brann og helse i Nord-Trøndelag. – Pilotprosjektet settes i gang i løpet av 2006 og skal evalueres etter to år, sier justisminister Odd Einar Dørum. (23.09)

Pressemelding

Nr.: 64 - 2005
Dato: 23.09.05

Namsos får viktig pilotprosjekt

Regjeringen har besluttet at det skal settes i gang et pilotprosjekt i Namsos for å prøve ut en felles nødmeldesentral og felles nødnummer for politi, brann og helse i Nord-Trøndelag.

– Pilotprosjektet settes i gang i løpet av 2006 og skal evalueres etter to år, sier justisminister Odd Einar Dørum.

De tre sentralene for politi, brann og helse samles i én nødmeldesentral, og oppgavene organiseres og prøves ut som en felles tjeneste for de tre etatene. Sentralen skal bemannes av politi-, brann- og helsepersonell fra Nord-Trøndelag politidistrikt, Helse Nord-Trøndelag og Namdals 110- brannsentral. Justisdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet vil i samarbeid med aktuelle etater se på erfaringene med sikte på fremtidig utvikling av nødmeldetjenesten i Norge.

Nødmeldetjenestene har som oppgave å motta nødanrop, gi veiledning og iverksette nødvendige tiltak i akuttsituasjonen. Dagens tjeneste er organisert som en integrert del av hver enkelt nødetat, brann, politi og helse med hvert sitt nummer (110-112-113).

Det er rundt 1, 7 millioner nødanrop per år, hvorav omtrent 400 000 er reelle. Politiet opplever størst grad av feilanrop/misbruk (ca. 90 prosent). I en publikumsundersøkelse fra 2002 svarte 88 prosent at de var svært positiv eller positive til å ha kun ett nødnummer, 9 prosent var negative og 3 prosent visste ikke.

Bakgrunn for pilotprosjektet: Justisdepartementet er ansvarlig for samordning mellom nødetatene. Departementet satte i 2001 i gang en utredning sammen med berørte departementer blant annet om dagens organisering av nødmeldetjenesten, om overgang til ett nødnummer og om tiltak for å bedre sikkerheten for nødkommunikasjonsformidlingen i telenettet.

Utredningen viste blant annet at det er mange nødmeldesentraler i Norge. Totalt er det 72 sentraler, 27 for politiet, 24 for brann og 21 for helse. Til sammenligning har Sverige 19, Danmark 8 og Finland 13 felles sentraler. Ifølge utredningen er det for mange sentraler i forhold til befolkningen, noe som gir liten trening per sentral.