Historisk arkiv

Oppfølging av NOKAS-ranet prioriteres

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Revidert nasjonalbudsjett 2005

Oppfølging av NOKAS-ranet har første prioritet i Regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett for justissektoren. Regjeringen foreslår også å bevilge 37,7 millioner kroner til å utvide fengsels-kapasiteten, rehabilitering av eksisterende fengsler og alternativ til fengsel for rusmisbrukere. (13.05)

Pressemelding

Nr.: 36 – 2005
Dato: 13.05.2005

Oppfølging av NOKAS-ranet prioritert
i revidert nasjonalbudsjett

Oppfølging av NOKAS-ranet har første prioritet i Regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett for justissektoren. Regjeringen foreslår å bevilge ytterligere 75 millioner kroner til etterforskning og videre behandling i straffesakskjeden.

Når det gjelder kriminalomsorgen for øvrig foreslår Regjeringen også å bevilge 37,7 millioner kroner til å utvide fengselskapasiteten, rehabilitering av eksisterende fengsler og alternativ til fengsel for rusmisbrukere.

Regjeringen foreslår videre at tinglysingsgebyret reduseres med 10 prosent. Det vil blant annet gjøre det lettere å flytte lån fra en bank til en annen.

Oppfølging av NOKAS-saken
Regjeringen gjør sitt ytterste for å hindre at organisert kriminalitet får fotfeste i Norge, sier justisminister Odd Einar Dørum.

I revidert nasjonalbudsjett foreslår Regjeringen å øke bevilgningene til aktørene i straffesakskjeden i forbindelse med NOKAS-saken med til sammen 75 millioner kroner. Dette skal dekke foreløpig beregnede kostnader til bl.a. leie av rettslokaler, oppgradering av sikkerheten ved Stavanger fengsel, samt politiets utgifter til etterforskning og sikkerhetstiltak under rettssaken. Fra før er det vedtatt tilleggsbevilgninger i saken på 49 millioner kroner i 2004. Regjeringen vil om nødvendig komme tilbake til saken på egnet måte.

Annen styrking av politiet
De fleste av de totalt 84 savnede nordmennene etter flodbølgekatastrofen i Sørøst-Asia er nå funnet og identifisert. Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til dekning av politiets merutgifter til flodbølgekatastrofen i Sørøst-Asia med 11 millioner kroner.

Regjeringen foreslår også å styrke politiets terrorberedskap med 20 millioner kroner.

Videre foreslår Regjeringen at det etableres en ordning hvor publikum kan klage på politiet. Ordningen gir også adgang til å anke en avgjørelse til Politidirektoratet.

Nye fengselsplasser
I løpet av perioden fra 2002 til i dag er det etablert til sammen 292 nye fengselsplasser.
I løpet av året skal det etableres 29 nye fengselsplasser ved Indre Østfold fengsel, avdeling Eidsberg, og Drammen fengsel. Regjeringen foreslår å øke fengselskapasiteten med ytterligere 91 plasser i løpet av 2005, hvorav 14 plasser er lukkede og 77 er åpne.

– Med ytterligere 91 nye soningsplasser i revidert nasjonalbudsjett fortsetter Regjeringen sitt systematiske arbeid med å redusere soningskøen, sier justisminister Dørum.

Videre foreslår Regjeringen to millioner kroner til prosjektering av fengsel i Indre Salten/Sørfold med 100-125 plasser. For å fortsette arbeidet med nødvendig utbedring av Ullersmo fengsel foreslås det å øke bevilgningen med 11,3 millioner kroner. Regjeringen vil vurdere om et nytt fengsel i Halden også bør omfatte et utbyggingstrinn 2 dersom det viser seg hensiktsmessig i forhold til å redusere enhetskostnadene og oppnå stordriftsfordeler.

Narkotikaprogram med domstolskontroll
Regjeringen foreslår å bevilge 2,9 millioner kroner i 2005 til å prøve ut Narkotikaprogram med domstolskontroll (ND) i to storbykommuner i andre halvår 2005, forutsatt Stortingets tilslutning til lovendringsforslag som nå er fremmet. ND er et særskilt program for rusmisbrukere som har begått narkotikarelatert kriminalitet. Retten skal kunne fastsette at domfelte må gjennomføre programmet som vilkår for å utsette straffegjennomføring i fengsel.

Reduksjon i tinglysingsgebyret
Tinglysningsgebyret blir i Regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett redusert med 10 prosent. Dette vil blant annet gjøre det billigere å flytte et lån fra en bank til en annen og slik bidra til å skjerpe konkurransen i lånemarkedet. Gebyret for å tinglyse panteobligasjoner og skadesløsbrev foreslås redusert med 211 kroner til 1 901 kroner. For tinglysing, registrering og anmerkninger i grunnboka foreslås gebyret redusert med 169 kroner til 1 521 kroner. Endringen vil tre i kraft fra 1. juli 2005.

Redningstjenesten
Det ble innført døgnkontinuerlig tilstedevakt ved redningshelikopterbasen på Sola fra 1. juni 2004. Regjeringen planlegger innfasing av døgnkontinuerlig tilstedevakt på de resterende basene, der Forsvaret er operatør, og starter med Bodø i siste kvartal 2006 og de øvrige basene de påfølgende årene. I tillegg pågår arbeidet med å opprette en sivil redningshelikopterbase med døgnkontinuerlig tilstedevakt i Florø, tidligst ved årsskiftet 2006/2007.

Organiseringen av De lokale elektrisitetstilsyn (DLE)
Alle nettselskapene i Norge er pålagt å føre tilsyn med blant annet elektriske installasjoner tilknyttet næringsvirksomhet og boliger. Denne tilsynsvirksomheten er kalt de lokale elektrisitetstilsyn (DLE). DLE styres faglig av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) gjennom instruks og årlig rammebrev. Justisdepartementet har bestemt at dagens DLE-ordning og dagens finansiering av ordningen gjennom nettariffen videreføres.

Justisdepartementet ønsker en styrking av DSBs kontroll av DLEene, og vil komme tilbake til forslag til forskriftsendringer for å sikre at nettselskapene følger opp sine forpliktelser i forhold til DLE.

Kontaktpersoner:
Rådgiver Thor Hårseth, tlf. 22 24 53 86
Ekspedisjonssjef Karen Alette Melander, tlf. 22 24 52 00
Ekspedisjonssjef Kristin Bølgen Bronebakk, tlf. 22 24 55 00
Ekspedisjonssjef Anne K. Herse, tlf. 22 24 54 10