Historisk arkiv

Tigging er en sosialpolitisk utfordring

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Justisminister Odd Einar Dørum vil oppheve den 105 år gamle løsgjengerloven. – Tigging er først og fremst en sosialpolitisk utfordring som vi ikke løser med et lovforbud, sier justisministeren. Det skal fortsatt være mulig å vise bort truende og pågående tigging. (28.07)

Tigging – en sosialpolitisk utfordring

Justisminister Odd Einar Dørum vil oppheve den 105 år gamle løsgjengerloven. Dette innebærer at alminnelig tigging ikke lenger vil være forbudt. – Tigging er først og fremst en sosialpolitisk utfordring som vi ikke løser med et lovforbud, sier justisministeren.

Han legger til at tigging er en påminnelse om at vårt samfunn er langt fra fullkomment.

Lokale politivedtekter mot truende og pågående tigging
Justisministeren understreker at det er den alminnelige og passive tiggingen han vil avkriminalisere. Det må fortsatt være mulig for politiet å vise bort tiggere som opptrer truende og pågående. Dette vil justisministeren gi kommunestyrene mulighet til å regulere gjennom lokale politivedtekter.

– Men en skal ikke gjennom de lokale politivedtektene ha anledning til å gjeninnføre et generelt forbud mot tigging, kun regulere truende og pågående tigging. Dette forslaget vil bli sendt på høring, sier Dørum.

Menneskehandel – ta bakmennene
– Jeg har fra politihold fått opplyst at deler av tiggervirksomheten har et mer organisert preg og at disse tiggerne kommer fra utlandet. Som justisminister vil jeg gjøre det helt klart at bakmennene som livnærer seg på dette skal avdekkes og straffeforfølges i Norge, sier Dørum.

Justisministeren vil derfor sende på høring et forslag om å endre straffelovens § 224 om menneskehandel, slik at det å utnytte andre til tigging, utrykkelig rammes av bestemmelsen. I tillegg bør utlendingsloven brukes der hvor den er relevant. Politiet skal sette i gang undersøkelser for å få økt kunnskap om omfanget av denne formen for tigging.

Publisert: 28.07.2005