Historisk arkiv

Beredskap mot masseødeleggelsesvåpen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Regjeringen har særlig fokusert på å styrke den nasjonale beredskapen mot bruk av masse-ødeleggelsesvåpen, dvs beredskapen mot angrep med atom-, bakteriologiske- og kjemiske midler.

Beredskap mot masseødeleggelsesvåpen

Regjeringen har særlig fokusert på å styrke den nasjonale beredskapen mot bruk av masseødeleggelsesvåpen, dvs beredskapen mot angrep med atom-, bakteriologiske- og kjemiske midler. Denne beredskapen er styrket gjennom konkrete tiltak i regi av Statens strålevern, helseforetakene, politiet og Veterinærinstituttet.

Arbeidet med å hindre spredning av masseødeleggelsesvåpen har vært et viktig tema i internasjonalt sikkerhetssamarbeid på 1990-tallet. Politiets Sikkerhetstjeneste (PST)arbeider aktivt på dette feltet.

Helsesektoren har økt sin beredskap mot masseødeleggelsesmidler gjennom tiltak som anskaffelse av utstyr, innkjøp og lagring av legemidler mv samt opplæringstiltak. (Se full oversikt hos Helsedirektoratet). I tillegg har helsemyndighetene forberedt beredskapsvaksinering mot koppesmitte av en liten gruppe helsepersonell.

Statens strålevern er landets fagmyndighet på området strålevern og atomsikkerhet. De har også oppgaver og ansvar for tiltak i tilfelle atomterrorisme. For å bedre beredskapen i tilfelle atomterrorisme har Strålevernet i samarbeid med beredskapsorganisasjonen satt i gang fire tiltak:

  • Gjøre mobile målesystem operative
  • Etablere et mobilt laboratorium
  • Videreutvikle grunnlag for vedtak i Kriseutvalget gjennom bedre prognoseverktøy
  • Videreutvikle kommunikasjonssystemet i beredskapsorganisasjonen

Du kan lese mer om Strålevernets beredskap i brosjyren "Tiltak for å betre beredskapen ved atomterrorisme".