Historisk arkiv

Torturovervåkningskomiteen til Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Europarådets torturovervåkningskomité er fra mandag 3. oktober på besøk i Norge. Komiteen skal blant annet besøke arrester, fengsler, psykiatriske sykehus, mottak for flyktninger og andre institusjoner hvor enkeltpersoner og grupper er berøvet sin frihet.

Torturovervåkningskomitéen til Norge

Europarådets torturovervåkningskomité er fra mandag 3. oktober på besøk i Norge. I tråd med sitt mandat skal komitéen blant annet besøke arrester, fengsler, psykiatriske sykehus, mottak for flyktninger og andre institusjoner hvor enkeltpersoner og grupper er berøvet sin frihet.

Hvis det anses nødvendig, fremmer komitéen forslag om forbedringer til myndighetene. Komiteen var forrige gang i Norge i 1999.

I artikkel 3 i Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (PDF-dokument) understrekes det at ingen skal utsettes for tortur eller umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff. Artikkelen dannet utgangspunkt for at det i 1989 ble utarbeidet en egen europeisk konvensjon, som gir det formelle mandatet for Torturovervåkningskomitéen (CPT).

Europarådets torturovervåkningskomité legger to grunnleggende prinsipper til grunn for sitt arbeid: vilje til samarbeid og konfidensialitet. Komitéen bestreber seg på å etablere et tillitsfullt samarbeid med ansvarlige myndigheter. Oppgaven er å beskytte og ivareta interessene til personer som er berøvet sin frihet, ikke å fordømme land. Komitéens møter er derfor lukkede, og rapportene er i prinsippet konfidensielle. Dersom et land unnlater å samarbeide og avviser å ta hensyn til anmerkningene i rapportene, kan imidlertid komiteen ensidig beslutte å komme med en offentlig uttalelse. Landene kan på eget initiativ velge å publisere komitéens rapporter.

Om mandat og arbeidsmåte

Torturovervåkningskomitéen består av uavhengige og upartiske eksperter, med ulik faglig bakgrunn. En delegasjon kan blant annet bestå av juridiske, medisinske eller fengselsfaglige eksperter. Komitémedlemmene blir valgt for en periode på fire år, og kan bli gjenvalgt for ytterligere to perioder. Det velges ett medlem til komiteen fra hvert av Europarådets medlemsland.

I januar offentliggjøres det en liste over hvilke land komiteen skal besøke det inneværende år. Det enkelte land mottar i etterkant et brev der det bekreftes at CPT kommer på et periodisk besøk og en forespørsel om å sende CPT adresselister over samtlige institusjoner som kan påføre personer tvang i form av frihetsberøvelse. På dette stadiet kommer det ikke frem på hvilket tidspunkt landet kan forvente besøket, eller hvilke institusjoner komiteen ønskes å føre tilsyn med. To uker før besøket finner sted, vil landet motta et nytt brev der det informeres om hvem som kommer og dato for tilsynet. Tre dager før ankomst til landet, vil myndighetene motta informasjon om hvilke konkrete institusjoner komiteen skal besøke.

Komiteen besøker arrester og fengsler, psykiatriske sykehus, mottak for flyktninger og asylanter og andre institusjoner hvor enkeltpersoner og grupper er berøvet sin frihet. Hvis det anses nødvendig, fremmer komitéen forslag om forbedringer til landets myndigheter. Besøkene blir gjennomført av delegasjoner som vanligvis består av to eller flere valgte medlemmer. Delegasjonen støttes også av representanter fra komitéens sekretariat og om nødvendig av tolker og eksperter. Komitémedlemmer deltar ikke i inspeksjoner i eget hjemland.

Komitéen skal uhindret gis adgang til besøk. De land som har sluttet seg til konvensjonen har forpliktet seg til å gi adgang til alle de institusjoner komiteen ønsker å besøke. Komitéens medlemmer skal fritt kunne bevege seg innen institusjonene, og de skal fritt og uten oppsyn kunne intervjue og samtale med personer som er fratatt frihet, og med andre personer som kan bidra med informasjon.

De anbefalinger som komitéen fremmer med bakgrunn i besøket, nedfelles i en rapport som sendes til de aktuelle lands myndigheter. Rapporten danner utgangspunkt for en dialog mellom komitéen og myndighetene. Torturovervåkningskomitéen utarbeider hvert år en generell årsrapport.

Denne teksten er blant annet basert på informasjon fra Europarådets nettsider.

Aktuelle lenker