Historisk arkiv

Replikk i Dagbladet: Har ikke mistet fotfestet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Replikk i Dagbladet 30. Oktober 2001

Har ikke mistet fotfestet

Av justisminister Odd Einar Dørum (V)

Jeg viser til innlegg fra Finn Sjue i Dagbladet 25. oktober. Han utfordrer meg og jeg føler derfor behov for å svare.

Sjue er redd for at Regjeringen er i ferd med å miste det etiske fotfestet. Det trenger han ikke å være redd for. Men jeg forstår at Sjue stiller spørsmålet.

Vi befinner oss dessverre i en vanskelig, og på mange måter usikker, tid. Samfunn er spesielt sårbare når mennesker med onde hensikter vil ofre seg selv for å skape uorden og utrygghet. Slike personer er det heldigvis få av. I arbeidet med å finne disse er politiet sentralt.

Politiarbeid dreier seg ofte om å avveie mellom samfunnets behov for trygghet og enkeltindividets vern. I denne avveiningen står man i fare for å mistenkeliggjøre personer bare fordi man tar kontakt. Det er det ingen grunn til. Men om det skulle være

noen tvil; ingen av de som har vært til samtale med politiet er mistenkt for noen ting.

Kontakt med borgerne er en sentral del i alt politiarbeid og spesielt i forebyggende arbeid. Etter 11. september foreligger en ny situasjon. I norsk politi, og i verden for øvrig, pågår et arbeid for å forebygge slike terrorhandlinger.

Vi er avhengig av hjelp fra alle borgere for å bekjempe terroren. Som en del av dette arbeidet har politiets overvåkningstjeneste snakket med en del personer. Dette er ikke bare muslimer, noe man kan få inntrykk av når man leser Sjues innlegg. Samtalen er frivillig og kun et fåtall har takket nei. Det er selvfølgelig blitt respektert. Derimot har mange muslimer uten oppfordring meldt seg til politiets overvåkningstjeneste for å få komme med sin informasjon, og dermed gi sitt bidrag til bekjempelse av terrorismen. De som har bidratt skal ha anerkjennelse og respekt når de på denne måten stiller opp for samfunnet.

VEDLEGG