Historisk arkiv

Dagsavisen og gjøkungen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Innlegg i Dagsavisen 3. desember 2002

Dagsavisen og gjøkungen

Av justisminister Odd Einar Dørum (V)

I Dagsavisens karikaturtegning (28.11) gir jeg føde til en forvokst gjøkunge som skal være organisasjonen Ungdom mot vold. I kommentaren ved siden av spør journalist Hong Pham: Hvorfor skal ikke kjente samfunnstopper gå god for Ungdom mot vold når Odd Einar Dørum gjør det.

Kommentatoren gjør seg dessverre skyldig i å stokke om på begivenhetenes rekkefølge, argumenter og slutninger. Dagsavisens medarbeider vet at Ungdom mot vold bl.a. søkte og fikk innvilget 500.000 kroner i støtte til sin virksomhet i august 2001, under forrige justisminister. Justisdepartementet videreførte bevilgningen på samme nivå for inneværende år under mitt ansvar. Dagsavisen har også innhentet opplysninger om at andre departementer, private bedrifter og Oslo kommune har innvilget støtte i disse to årene med til dels like store og større beløp enn Justisdepartementet.

Hong Pham har en teori om at jeg ble blendet av Dagsrevyens reportasje 6. januar, der UMV beskriver store og økende rusproblemer blant innvandrerungdom - og derfor, via statssekretær, umiddelbart lovet midler. Det er likevel slik at saken er forskriftsmessig behandlet i departementet og ingen beløp fastsatt før årets bevilgning ble undertegnet 7. juni. Departementet la vekt på UMVs arbeid for å minske volden, spesielt ungdomskriminalitet generelt, slik det beskrives i søknaden.

Ved søknaden lå det gode referanser fra personer og institusjoner som vi må anta har en viss innsikt i forebyggende ungdomsarbeid i innvandrermiljøer og hva UMV står for.

La oss ikke glemme dimensjonene. UMV har fått 500.000 kroner til sitt arbeid under denne og under forrige ledelse i Justisdepartementet. Vi stiller selvsagt krav til at midlene går til formålet det søkes om. Men vi kan neppe forlange at 500.000 skal gjøre underverker i byen.

Vi mener at forebyggende arbeid blant barn og unge er særdeles viktig. Innen en begrenset ramme er det gitt midler til høyst ulike organisasjoner som bidrar innen disse områdene.

Det er bl.a. gitt midler til gatemeklingsprosjektet i Oslo kommune, Bokollektivet ved Oslo Krisesenter, Oslo Idrettskrets, Stiftelsen Bedre føre var, Alternativ til vold, New Page Norge og Norges Fotballforbund/Fargerik Fotball, som alle har tiltak for å forebygge ungdomskriminalitet og vold.
Jeg vet at Dagsavisen tidligere har kritisert Ungdom mot vold for å overdrive problemene blant innvandrerungdom, bl.a. når det gjelder rusmisbruk.
Når det gjelder bruk av midler til Ungdom mot vold, har Justisdepartementet ikke hatt informasjon om at de ikke bruker midlene som forutsatt. Vi har mottatt revisorbekreftet regnskap. På bakgrunn av oppslagene i Dagsavisen har vi nå sendt brev til Ungdom mot vold og bedt om en redegjørelse om deres aktivitet, samarbeid med politiet og omfanget av innsatsen, særlig når det gjelder voldsforebygging og konfliktløsning i miljøene som Ungdom mot vold har kontakt med. Vi avventer redegjørelsen så snart som mulig og vil da se om det er grunnlag for å stille kritiske spørsmål ved organisasjonens arbeid.

Som offentlig etat har vi plikt til å følge med i bruken av offentlige penger og det vil vi gjøre - også her.

VEDLEGG